Leiden dichter bij Den Haag

10 Juni 2015

Er rijden nog geen pendelbussen tussen de Campus Den Haag en de Leidse Universiteitsbibliotheek. Toch komen geesteswetenschappers in Den Haag en Leiden eindelijk nader tot elkaar.

‘Er is nu aandacht voor de UB, de studentenpartijen presenteren zich in Den Haag en er worden tegenwoordig ook facultaire vergaderingen in Den Haag gepland’, vertelt raadslid Gareth O’Neill tijdens de laatste faculteitsraadsvergadering van Geesteswetenschappen. Het duurde even voor het ervan kwam. In november presenteerde hij in de raadsvergadering een plan, dat hij had opgesteld met een BAIS-docent en twee studenten. Ze wilden Leidse introductiedagen voor Haagse studenten, meer aandacht voor Leidse minoren en masters en eventueel een reguliere pendelbus.
De banden met de bachelor international studies (BAIS) moesten namelijk worden aangehaald. Die opleiding bevindt zich in Den Haag, terwijl de andere opleidingen van geesteswetenschappen in Leiden zitten. Bij de oprichting in 2012 trok BAIS meteen 350 extra studenten naar de faculteit. Een behoorlijk succes, maar die extra studenten komen zelden in Leiden. ‘Ik denk dat veel studenten nauwelijks weten dat ze tot de faculteit geesteswetenschappen behoren’, zei raadslid Elizabeth den Boer, studiecoördinator bij BAIS eind vorig jaar in de faculteitsraadsvergadering. Daardoor bestaat de vrees dat de eerste lichting afgestudeerde BAIS-studenten straks net zo gemakkelijk voor een master in een Amsterdam of Groningen zal kiezen.
Het bestuur en ook andere raadsleden reageerden positief op O’Neills voorstel. Toen hij er in de vergadering van februari nog eens naar informeerde, bleek het echter op de plank te zijn beland. Inmiddels is er dus wel wat verbeterd in de voorlichting en de presentatie. De uiteindelijke reactie van het bestuur noemt O’Neill dan ook ‘positief en constructief’.
‘Binnenkort gaan we met het bestuur nog eens naar Den Haag’, vult assessor Sanne Grootveld aan. ‘En niet alleen om te vergaderen.’ Want daar zien de studenten uiteindelijk niet zoveel van.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

10 Juni 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

10 Juni 2015