Frutti di Mare: Het alternatief voor brandende fakkels

Foto: Taco van der EbOud en nieuw bestuur, met v.l.n.r.: Amelie Borel Rinkes, Max Grapperhaus, Frédérique Richert en Christiaan de Vries.

Door Petra Meijer

‘De bitterballen zaten hier tegen het plafond’, zegt toekomstig voorzitter van studentenvereniging Minerva Max Grapperhaus (22, rechten en geschiedenis), terwijl hij naar boven wijst. ‘De bibliotheek werd vroeger vooral gebruikt voor dinertjes. Die zullen nog steeds af en toe plaatsvinden, maar er wordt niet meer met eten gegooid’, vult bestuurslid Frédérique Richert (21, rechten en China studies) aan.
In vier maanden tijd is de bibliotheek van Minerva helemaal opgeknapt. ‘We hebben nieuwe lichtbakken, stopcontacten voor laptops en wifi’, zegt preses Christiaan de Vries (24, geneeskunde). In totaal kunnen er nu ongeveer vijfentwintig studenten in de statige ruimte studeren. ‘Vooral in de vakantieperiodes, als de UB beperkt open is, zit het hier vol.’
De boekenkasten zijn gevuld met belangrijke naslagwerken, romans en binnenkort ook met alle eerste- en tweedejaars boeken van de opleidingen rechten en geneeskunde. Er is een nieuwshoek met titels als Elsevier, Vrij Nederland, NRC Handelsblad, Leidsch Dagblad en Financieel Dagblad. Een kleine tentoonstelling toont foto’s uit het archief.
Tradities zullen altijd belangrijk blijven, bewijzen ook de zes opgezette zwanen die de muren sieren. ‘Elke keer dat Njord de Varsity wint, krijgen ze een zwaan cadeau. In de bestuurskamer staat nummer zeven, maar de winst ging dit jaar net aan onze neus voorbij. Ach, dan staat hij vast klaar voor volgend jaar’, zegt Richert vol vertrouwen.
Maar er is ook ruimte voor verandering: volgens de bestuursleden staat de bibliotheek symbool voor een nieuwe koers binnen de vereniging. Grapperhaus: ‘Studenten krijgen in toenemende mate te maken met rendementsmaatregelen. Dat zet ook het lidmaatschap bij verenigingen onder druk. Ouders geven hun kinderen bijvoorbeeld pas toestemming om lid te worden als de propedeuse binnen is.’
De Vries: ‘Je kunt dan met brandende fakkels en hooivorken op het Malieveld gaan staan, óf het als kans beschouwen om de functies en faciliteiten van je vereniging uit te breiden en je leden te ondersteunen. Wij willen laten zien dat een actief studentenleven te combineren valt met goede studieresultaten. Sterker nog, we willen dat dat de norm is.’
De vereniging biedt daarom studiebegeleiding, tentamentrainingen, repetitoren en soms vindt er in het weekend zelfs een complete statistiekcursus plaats op de tent. ‘Om de grote commissies te mogen doen, moet je je P hebben gehaald. Voor andere commissies geldt de bsa-eis’, zegt toekomstig bestuurslid Amelie Borel Rinkes (20, rechten). Grapperhaus: ‘Op die manier belonen we goede resultaten. Je bent hier tenslotte in eerste instantie om te studeren. Beneden hebben we ook grote comfortabele stoelen staan, de P-stoelen, voor mensen die hun P hebben gehaald.’
‘Het belang van goede studieresultaten is nu echt met de vereniging verweven geraakt’, zegt De Vries. ‘Ook in de huizen is meer toezicht. Vierdejaars weten wanneer de eerstejaarstentamens zijn, en sturen de jongerejaars in een stoet naar de UB. Dat is een studentenvereniging anno 2015. Gezelligheid is belangrijk, maar voor het behoud van onze vereniging moeten en willen we ook op het leenstelsel anticiperen.’
De bestuursleden wijzen ook nog op het bestaan van het Minerva scholarship fund. ‘Deze beurzen zijn niet alleen voor Minervanen, iedereen kan een aanvraag indienen’, benadrukt Richert. De Vries: ‘Het is onze bijdrage aan de wetenschap.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De bedekte obsessie

In haar boek Bloot of bedekt beschrijft Mineke Schipper oude en nieuwe kuisheid: van het …

Wetenschap

Nieuws

Zonnige Summerjazz

Kovacs trad zondag op in de Leidse Hout, tijdens een zonnige vijfde editie van het …

Rubrieken

English page