Apothekers wachten op uitsluitsel

Leiden begint warm te draaien voor de nieuwe farmacie-opleiding.
10 Juni 2015

Volgend jaar beginnen 25 studenten bio-farmaceutische wetenschappen (BFW) aan een pilot voor een aangepast derde jaar van hun studie. Daarin krijgen ze een ander afstudeerprogramma, die ze moet voorbereiden op een nieuwe master medische farmacie. Die studie zal ze opleiden tot apotheker, en gaat beginnen in 2016.
Als alles goed is, tenminste. ‘De zogeheten commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs heeft een vertrouwelijk advies over onze plannen uitgebracht aan het ministerie van Onderwijs’, vertelt mede-initiatiefnemer prof. dr. Henk-Jan Guchelaar. ‘We verwachten deze maand uitsluitsel van het ministerie.’
Als die goedkeuring er is, heeft de opleiding tien maanden de tijd voor de volgende stap: het inleveren van een gedetailleerd curriculum. ‘Dat is vrij weinig tijd, dus daar zijn we nu al mee begonnen. We anticiperen dus op succes, al ben je natuurlijk pas echt gerustgesteld als de brief van de minister op de mat ligt.’
De opleiding begint met vijfentwintig studenten, maar hoopt uiteindelijk jaarlijks zo’n vijftig plekken te bieden. En dat terwijl de opleiding BFW steeds drukker wordt: de studententoestroom is zo groot dat ze niet in de geplande bèta-nieuwbouw past, en deels wordt opgevangen in portacabins bij de bètacampus. ‘Er is druk op ruimte en bemensing, inderdaad’, aldus Guchelaar.
Hij denkt echter dat juist bij extra toestroom een master met nieuwe afstudeermogelijkheden wenselijk is: ‘Die vijfentwintig studenten zijn nu al BFW’er, en zorgen dus niet voor een verdere toename. Ook als de opleiding groeit, verwachten we die te gaan vullen met onze eigen studenten.’ BB

Deel dit bericht: