071-527....: Hopelijk rolmodel

De Filipijnse transgender Sass Rogando Sasot won twee jaar geleden de Echo Award voor talentvolle allochtone studenten. Nu roept ze iedereen op om een financiële bijdrage te leveren aan haar master.

Waarom heb je een crowdfundingcampagne opgezet?
‘Ik ben geselecteerd voor het tweejarige Leidse masterprogramma International Relations and Diplomacy, maar kan het benodigde collegegeld van 16.750 euro per collegejaar niet betalen. Er was slechts één beurs beschikbaar voor 89 aanvragers. Ik moest dus een andere manier verzinnen om aan het geld te komen. Ik ontdekte dat een student uit Oxford een succesvolle crowdfunding-campagne had opgezet, en vond het een creatieve oplossing. Natuurlijk krijgen mensen die doneren daar iets kleins voor terug, maar het is voornamelijk liefdadigheid. Ik hoop dat er genoeg mensen zijn die iemand anders willen helpen die bewezen heeft te kunnen excelleren.’

Waarom moeten mensen doneren? Wat is je droom?
‘Ik wil diplomaat worden en deskundige binnen het veld van International Relations. Het liefste zou ik een bijdrage leveren aan het conflict in de Zuid-Chinese Zee. China en verschillende Zuid-Aziatische landen maken aanspraak op het gebied, omdat het rijk is aan mineralen, aardgas- en olievelden, en van groot geopolitiek belang is. Er moet veel tijd en moeite gestoken worden in het vinden van een oplossing.’

Speelt het feit dat je transgender bent nog een rol?
‘Zeker. Toen ik in 2009 een toespraak hield bij de VN over de rechten van transgenders, zat er geen enkele transgender in de zaal. We moeten niet buiten de discussies blijven staan, maar meedoen en meebeslissen. In Manilla, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, zijn de mogelijkheden voor mensen zoals ik beperkt. Je kunt meedoen aan schoonheidswedstrijden of de entertainment- of seksindustrie in. Ik wil jonge transkids laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om een ander carrièrepad te volgen. Toen ik jong was, had ik geen rolmodel naar wie ik kon opkijken. Ik hoop voor anderen een possiblity model te kunnen zijn. Als je hard studeert, kun je je droom verwezenlijken.’

Het collegegeld voor het tweede masterjaar wil je zelf bij elkaar sprokkelen. Hoe ga je dat doen?
‘Ik kon de afgelopen tijd niet werken, omdat ik hier op een orientation year visa verblijf. Werkgevers waren wel geïnteresseerd, maar wilden alleen mensen aannemen met een visum voor minimaal drie jaar. Ik heb nu een Nederlands vriendje en zou een visum kunnen aanvragen om bij mijn partner te mogen blijven. Dat visum is vijf jaar geldig. Bovendien zal het makkelijker zijn om werk te vinden met een mastergraad dan met enkel een bachelorgraad.’

Voor wanneer moet het geld binnen zijn?
‘In tegenstelling tot andere crowdfunding platforms hanteert dit platform geen einddatum. Ondertussen ben ik natuurlijk ook offline hard op zoek naar oplossingen, maar ik ben ongelooflijk dankbaar voor elke bijdrage.’ PM

Zie www.gofundme.com/tsdiplomat

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De bedekte obsessie

In haar boek Bloot of bedekt beschrijft Mineke Schipper oude en nieuwe kuisheid: van het …

Wetenschap

Nieuws

Zonnige Summerjazz

Kovacs trad zondag op in de Leidse Hout, tijdens een zonnige vijfde editie van het …

Rubrieken

English page