Nieuwe Universiteit wil toch geen partij

21 Mei 2015

De Nieuwe Universiteit Leiden, die zich op het laatste moment nog kandidaat stelde voor de universitaire verkiezingen, heeft zich toch teruggetrokken.

‘We zijn beter als we de luis in de pels kunnen zijn. Dan houden we iedereen scherp en verstoft het niet’, verklaart voormalig lijsttrekker Lourens te Beest.
Kort na de eerste Amsterdamse protesten, die uitliepen op de Maagdenhuisbezetting, organiseerden bezorgde Leidse studenten en universiteitsmedewerkers begin maart ook een actiebeweging: de Nieuwe Universiteit Leiden. Er volgden wekelijkse bijeenkomsten, het college van bestuur nodigde de groep uit voor een gesprek en na drie weken besloot de beweging als partij deel te nemen aan de universitaire verkiezingen. Filosofiestudent Lourens te Beest wierp zich op als lijsttrekker. Maar dat plan is nu van de baan.
‘Na het gesprek met het college hebben we intern het een en ander besproken. We concludeerden dat we meer kunnen betekenen wanneer we opereren buiten het systeem waarop we commentaar leveren.’
Het aanvankelijke besluit om een partij te vormen, kwam voort uit teleurstelling in de bestaande partijen. ‘We hebben meerdere keren contact met hen opgenomen, maar we hoorden maar niets. Ik weet niet waarom. Alleen BeP reageerde. Die partij gaat met onze punten aan de slag.’
‘Wat grappig is: hoewel het stil blijft vanuit de andere partijen, zien we wel bepaalde punten ineens naar voren komen in hun programma’s. LVS gaat bijvoorbeeld ineens meer doen met de studieverenigingen.’
De wekelijkse bijeenkomsten van de Nieuwe Universiteit staan intussen even op een laag pitje. ‘De tentamens komen eraan, of zijn voor sommige studenten al bezig. Daarna zijn veel studenten op vakantie. In het nieuwe collegejaar zijn we er weer. Met symposia, waarvoor we nu al praten met interessante sprekers. Want we blijven ons honderd procent focussen op beter onderwijs en eerlijk en vooral vrij onderzoek.’ Maar dus niet als partij. Alhoewel: ‘We staan nog steeds op de kandidatenlijst. In het kiesreglement staat namelijk geen regel om jezelf terug te trekken.’ MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

21 Mei 2015

De docent is kwijt

Zowel de ombudsfunctionaris voor studenten als de vertrouwenspersoon …

21 Mei 2015