'Faculteitsraad? Wat is dat?'

20 Mei 2015

Tot en met vrijdag voeren de studentenpartijen campagne voor de universiteits- en faculteitsraadverkiezingen. Al is het soms zoeken naar stemmers.

‘Het is onwijs rustig op de faculteiten’, zegt geschiedenisstudent Bente de Leede, die in het Lipsius campagne voert voor studentenpartij CSL. De universitaire verkiezingen vallen dit jaar tijdens de tentamenperiodes van verschillende faculteiten. ‘Telkens wanneer een tentamenzaal leegloopt, levert dat weer wat stemmen op. Voorafgaand drop en winegums uitdelen, helpt.’
Bert van Laar (geschiedenis) van BeP paait het electoraat met paarse spekbollen. ‘En eetbare flyers, omdat duurzaamheid een belangrijk punt is voor ons.’
Verderop staat Jasper de Leede (geschiedenis) van SGL, met snoepkikkers. ‘Gisteren kwam er hooguit veertig man voorbij. Het KOG heeft tenminste nog een bieb, waardoor er wat meer aanloop is. Maar bij de UB mogen we niet flyeren.’
‘Maar bij het KOG kwam er dan weer een brandoefening tussendoor’, weet Natascha van Zanen (rechten en pedagogiek), die daar net vandaan komt, en nu haar partijgenoten van LVS bij geesteswetenschappen even komt bijstaan. Ook als het aan de LVS ligt, worden de verkiezingen volgend jaar in een handigere week gepland.
Toch valt de opkomst Van Laar niet tegen. Voor de studentengeleding van de universiteitsraad had woensdagmiddag 15 procent gestemd. De meeste faculteitsraden zaten daar iets boven, met Sociale Wetenschappen (22,9 procent) als hoogste. ‘Blijkbaar stemmen studenten toch.’ Mogelijk hebben de recente studentenprotesten daar iets aan bijgedragen. ‘Dat zou je denken, maar studenten die niet bekend zijn met de universitaire medezeggenschap zijn nog steeds even aanwezig als andere jaren.’
‘Ik hoor nog regelmatig: “De faculteitsraad, wat is dat?” Precies waar ik iets aan wil doen’, zegt ook Bente de Leede. Ze denkt dat vooral het social-media-offensief de opkomstcijfers compenseert.
Vorig jaar eindigden de opkomstpercentages voor de meeste faculteiten rond de 25 procent, die van de Campus Den Haag tegen de 30, Archeologie en de studentenraad van het Leids Universitair Medisch Centrum net boven 15 procent en de studentengeleding van de universiteitsraad op 21,50 procent. Stemmen voor dit jaar kan nog tot vrijdagmiddag 16.00 uur. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

20 Mei 2015