Cultuur
Sloopkunst
Beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen geeft panden die tegen de vlakte moeten op het allerlaatste moment een metamorfose. ‘Je creëert een nieuw uitzicht.’
Petra Meijer
woensdag 22 april 2015
Marjan Teeuwen, ‘Verwoest Huis Op Noord’. © Peter Cox

Voordat gebouwen en huizen gesloopt worden, brengt beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen ze een laatste ode door ze grondig te verbouwen. De werkzaamheden gaan wat verder dan een lik verf en een nieuw behangetje.

Teeuwen stript, sloopt en breekt af. Vervolgens bouwt ze de ruimte volgens een nieuw perspectief weer op: ze laat vloeren zakken, kiepen of knakken en bouwt nieuwe wanden van verzaagd sloopmateriaal. Het resultaat is een modern stilleven van puin, gips, hout, baksteen en beton waarin strakke, rustige lijnen en schijnbare chaos elkaar complementeren.

‘Je creëert een nieuw uitzicht, een nieuw perspectief op die bestaande ruimte. Door de ingrepen die ik doe leg je zowel de architectonische structuur van bouwen bloot, als de sociale structuur van wonen’, zegt Teeuwen.

Binnenkort verrijst in Leiden haar zesde architectonische installatie, in een pand aan de achterzijde van Museum De Lakenhal. ‘We gaan een grote restauratie en verbouwing tegemoet’, zegt projectleider en conservator moderne kunst Nicole Roepers van het museum. ‘Daarvoor moeten helaas vier historische pandjes wijken. Teeuwen werkt maanden aan haar fantastische sculpturen van sloopmaterialen. Als eerbetoon aan de geschiedenis van de gebouwen die moeten verdwijnen, hebben we haar gevraagd om er een kunstinstallatie te bouwen, en dat leek haar hartstikke leuk.’

De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Voor het grove sloopwerk werkt Teeuwen samen met een vaste timmerman en een aannemer. Daarnaast staan twee studenten van de kunstacademie haar bij. Vanaf juni is Verwoest Huis Leiden aan de Lammermarkt te bezoeken. Foto’s van een aantal van haar eerdere projecten zijn echter al vanaf 30 april te zien bij de tentoonstelling Verwoest Huis, in Galerie LUMC. Ze tonen de fascinerende verbouwingen van voormalige appartementencomplexen in Amsterdam Slotervaart, Rotterdam-Zuid en Amsterdam-Noord.

Het werk van Teeuwen is verwant aan dat van de Amerikaanse kunstenaar en architect Gordon Matta-Clark, die in de jaren zeventig enorme gaten in slooppanden sneed. Matta-Clark liet zijn panden echter zo leeg mogelijk, terwijl Teeuwen het sloopmateriaal als bouwstenen voor nieuwe constructies gebruikt.

Teeuwen heeft een duidelijk herkenbare stijl: zo maakte ze eerder duizelingwekkende foto’s van huiskamers vol opgestapelde spullen. Het zijn persoonlijke voorwerpen in felle kleuren: boeken, schoenen, mappen en kleren, maar ook schuursponsjes. De zwaartekracht lijkt geen vat te hebben op haar constructies. Haar werk is een visuele overload van zorgvuldige uitgedachte stapels troep.

Tentoonstelling Verwoest Huis

Galerie LUMC

Toegang gratis, dagelijks open van 8.00 tot 20.00 uur

Verwoest Huis Leiden

Lammermarkt Leiden

7 juni – 16 augustus

Toegang gratis, open vrij t/m zon tussen 12-17 uur