'Voedsel weggooien is zonde'

16 April 2015

De faculteitsraad Rechten wil dat er wat wordt gedaan aan het onnodig weggooien van voedsel. Het bestuur steunt studentenacties tegen verspilling.

Vorige maand stelde studentenpartij SGL vragen over voedsel en drank die overblijft na bijeenkomsten op het KOG. Wordt overtollig voedsel zomaar weggegooid? Arjan de Vries van studentenpartij CSL vroeg maandag tijdens de raadsvergadering of het rechtenbestuur naar aanleiding van deze vragen op onderzoek was uitgegaan. En dat bleek zo te zijn.
‘Alles wat we weg gooien is per definitie zonde’, zei portefeuillehouder bedrijfsvoering Dennis Hoitink. ‘Het is soms lastig te schatten hoeveel broodjes en dergelijke nodig zijn bij bepaalde gelegenheden. Van wat er overblijft, sturen we zoveel mogelijk naar de voedselbank. Maar dat kan natuurlijk niet met alle producten. Een bekertje melk dat een halve dag buiten de koelkast heeft gestaan gooien we weg. En dat geldt ook voor koude bitterballen.’
‘Ik heb zelden te maken met koude bitterballen’, vulde decaan Rick Lawson aan. ‘Die halen bij mij de finish niet.’
‘Zijn er statistieken van het aantal producten dat naar de voedselbank gaat?’ vroeg De Vries.
Hoitink: ‘Dat weet ik niet.’
‘Ik heb contact opgenomen met Green Keys, de studentencommissie voor duurzaamheid’, vertelde Raoul Waterman van de SGL. ‘Zij lieten mij weten dat zij met het Universitair Facilitair Bedrijf (UFB) wilden spreken over het weggooien van voedsel.’ 
Green Keys werd echter niet met open armen ontvangen. ‘Green Keys meldde mij dat het UFB “geen fan van studenten is. De organisatie wilde niet met ons in contact treden.” Maar ik begrijp dat Green Keys een onderzoek gaat doen naar hoe andere universiteiten omgaan met overtollig voedsel. In Utrecht gaan bijvoorbeeld lunchpakketen die over zijn naar studenten. Ik wil graag weten hoe zij dat daar regelen. Als daar duidelijkheid over komt dan willen we gezamenlijk naar het UFB stappen.’
‘Mocht dit nodig zijn dan zal het bestuur deze actie ondersteunen’, zei Lawson. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

16 April 2015