'Democratie staat onder druk'

16 April 2015

Het wordt bij de faculteit Rechten steeds lastiger om personeelsleden te vinden die actief willen zijn in de medezeggenschap.

‘Ik denk dat de medezeggenschap in Leiden op zich goed functioneert’, aldus René Orij van personeelspartij PP, die ook voorzitter van de faculteitsraad is. ‘Gebrek aan democratie, zoals in Amsterdam, zien we hier niet. Maar het is wel een uitdaging om een mooie lijst samen te stellen. Dat is ons maar net gelukt. Een half uurtje voor deadline hadden we de lijst pas rond. Het al veel besproken rendementsdenken heeft invloed op de democratie binnen deze universiteit. Bij het werven van kandidaten merken we dat mensen geen tijd meer hebben voor de medezeggenschap. Of ze krijgen van leidinggevenden geen tijd om zich bezig te houden met de raad. Daar zit ik mee in mijn maag.’
Tijdens de raadsvergadering kwamen maandag ook de afspraken aan bod die zijn gemaakt over de universitaire verkiezingscampagne. Deze verkiezingen zijn van 18 tot en met 22 mei.
In de afspraken staan tijden waarop er geflyerd mag worden bij de ingang van het KOG. Zo is flyeren op zaterdag en zondag niet toegestaan. Voor de weekdagen zijn er strikte flyertijden vastgesteld.
Koen Hamelink van studentenpartij LVS wilde zich daar nog niet bij neerleggen. ‘Het zijn gewoon regels die de faculteit oplegt, en daar heb ik mijn bedenkingen over. Kan hier nog iets aan veranderd worden? Wij willen het liefst zoveel mogelijk flyeren. De tijden mogen wat ons betreft worden uitgebreid.’
Rechtendecaan Rick Lawson benadrukte dat het bestuur niets oplegt. ‘Het zijn afspraken die gemaakt zijn door de fracties in de faculteitsraad. Die neemt het bestuur over. De revolutie rammelt aan de poorten. Dus er is reden om de medezeggenschap alle ruimte te geven om campagne te voeren. En alle fracties moeten voldoende gelegenheid krijgen om zich te presenteren - op voet van gelijkheid. Wij als bestuur hebben dan nog het belang dat het geen bende wordt in het gebouw. Het is niet de bedoeling dat portiers tot ver na sluitingstijd folders moeten oprapen.’
Raadsvoorzitter Orij steunde het bestuur: ‘Dit zijn onze eigen afspraken. Ik heb de indruk dat ook alleen de LVS aanpassingen wil. Van de rest van de partijen horen we niets. De meerderheid is voorstander.’
‘Bij de ingang van het gebouw flyeren ook studieverenigingen en bijlesorganisaties’, vulde assessor Tim van Lit aan. ‘Het lijkt me ook niet in het belang van de partijen om het flyeren helemaal vrij te geven. Als er telkens zeventien organisaties voor de deur staan, denkt de student die naar binnen wil ook: laat al die papieren maar zitten.’ Hamelink: ‘Dan zetten we volgend jaar maar weer in op ruimere flyertijden.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

'Drukte is dramatisch'

De meeste Leidse opleidingen kunnen de aanwas van studenten nog net opvangen, maar de …

16 April 2015