'Zwarte gaten in de collectie'

Zorgen over de universiteitsbibliotheek

Universitair docent civiel recht Pieter De Tavernier vindt het zorgelijk dat er bladen ‘verdwijnen zonder dat wij daar eerst van op de hoogte worden gebracht’.

‘Ik ben onaangenaam verrast door de recente stopzetting van een bepaalde collectie’, zei Pieter De Tavernier maandag tijdens de faculteitsraadsvergadering Rechten. ‘De laatste jaargangen van het belangrijkste Franstalige Belgische juristentijdschrift Journal des Tribunaux zijn niet beschikbaar in de bibliotheek in het KOG. Het abonnement is opgezegd.’
Ook is het tijdschrift niet digitaal te lezen. ‘Zijn we nu niet bezig om onze collectie onrechtmatig af te bouwen? The most leading Belgian journal in French, om het maar eens in lelijk Engels te zeggen, is plots weg. Daar is niet naar ons instituut over gecommuniceerd. We moeten heel precies op de hoogte blijven van het afbouwen van heel belangrijke collecties. Ik heb heel veel respect voor de medewerkers van de bibliotheek, maar de communicatie tussen de bibliotheek, bestuur en medewerkers is onvoldoende de afgelopen tijd. Ik begrijp dat de bibliotheek moet besparen. Dat betekent keuzes maken, maar we willen daar wel van op de hoogte worden gehouden.’

Rechtendecaan Rick Lawson noemde de opmerkingen ‘een belangrijk signaal’. ‘Dit is een kwestie van verdeling van fondsen. Maar als er meer geld naar de UB gaat, dan betekent dat er minder overblijft voor bijvoorbeeld onderwijs. Als het goed is, is er per afdeling een contactpersoon die met de UB overleg heeft over de collectie en de keuzes.’
‘Dit is een A-tijdschrift’, zegt De Tavernier later aan de telefoon. ‘Geen obscuur blaadje. Het is geen staatszaak maar wij zijn wel de wetenschappers die met deze tijdschriften werken. Ik vraag wel aan collega’s in België of ik artikelen uit het Journal kan krijgen. Er zijn vast ook convenanten te sluiten met andere universiteiten om in Leiden geschrapte tijdschriften toch beschikbaar te maken.’
Het ontstaan van gaten in de collectie speelt universiteitsbreed, aldus De Tavernier. ‘Ik deed laatst mee aan een paneldiscussie bij de UB. En daar stelden collega’s van andere faculteiten dat er ook bij hen “zwarte gaten” zijn.’ VB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

P+1 = elegant

De Belgische wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem (62), geeft vandaag een lezing …

English page