In een kapsalon zit ook groente

Marc de Haan‘Fucking chill, die wraps, maar wel wat weinig vlees.’

Petra Meijer

‘Ik woonde vroeger in Minervahuis Het Kippenhok’, vertelt Esmee Kohler (26). ‘Tijdens de eerste jaren van mijn studie at ik zonder er bij na te denken en er werd veel bier gedronken. Aan het eind van mijn studie was ik het zat. Ik wilde maatje 36 en gewoon alles aan kunnen trekken wat ik wilde. Een tijdje leefde ik op dieetrepen, tot het me duidelijk werd dat ik dat niet de rest van mijn leven kon. Met kleine aanpassingen kun je al een hoop verschil maken.’

Kohler viel vijftien kilo af en startte een Facebookgroep voor geïnspireerde vrienden en familieleden. Nadat ze in een Belgische krant verscheen, liepen haar volgers op tot in de duizendtallen. Woensdag verscheen haar boek Het normale dieet. ‘Daarin laat ik zien hoe je aan de hand van simpele keuzes minder calorieën binnenkrijgt. Want dat is waar afvallen om draait’, zegt ze. ‘Er is geen wondermiddel. Je moet gewoon minder eten.’

Omdat dat te laten zien bereidt ze op verzoek van Mare een gezonde maaltijd voor de jongens van Minervahuis Bree 14. ‘Het moest niet te moeilijk zijn, dus ik heb voor wraps gekozen’, zegt Kohler in de supermarkt. Stijn Verweijen (21, fiscaal recht) en Julius Moorman (21, fiscaal recht) knikken goedkeurend. ‘Die eten wij eten ook regelmatig. We smijten kip en rund bij elkaar en eten het met mais, salsa, guacamole, cheddarsaus, crème fraîche en veel kaas.’ Er is dus nog wat ruimte voor verbetering. ‘We gaan er vooral veel groente in doen en wat gerookte kip’, zegt Kohler, terwijl ze twee bakjes Griekse yoghurt uit de schappen pakt. ‘Als je dit neemt in plaats van crème fraîche, bespaar je al gauw dertig calorieën per lepel.’

Op Bree 14 beginnen de jongens met groente snijden. Tijd voor een kleine inventarisatie: van de tien bewoners zijn er acht aangekomen tijdens hun studententijd. ‘We eten hier wel genoeg groente, maar we eten ook te veel vlees en kaas’, zegt Moorman.

Douwe Krantz (22, fiscaal recht) ziet het probleem niet. ‘Ik neem gewoon wat ik lekker vind. Maar ik eet best gezond.’ De anderen barsten in lachen uit. ‘Hij stond net nog boterhammen met bergen vlees in de pan te bakken. En na het avondeten haalt hij vaak nog een kapsalon.’ Krantz: ‘Dan heb ik nog honger. En in een kapsalon zit ook groente.’

‘Ik ben wel eens uit een kledingstuk gescheurd’, vertelt Maarten Abe Nijenhuis (24, geneeskunde). ‘Maar daarna ben ik afgevallen. Hoe? Vooral door minder te drinken.’ Tijdens lange avonden op de tent drinken enkele jongens wel dertig bier, en dat kan de Griekse yoghurt natuurlijk nooit compenseren.

‘In een glas bier zitten ongeveer honderd calorieën’, zegt Kohler, die vervolgens wel gewoon een biertje aanneemt van de jongens. ‘Af en toe kan best, als je je maar bewust bent van wat je eet en drinkt.’ Terwijl de eerste wraps worden opgewarmd werpt Edmond Rinnooy Kan (23, civiel recht) een blik op de pan met sla, komkommer, tomaat, avocado en gerookte kip. ‘Is dat allemaal rauw?’, vraagt hij achterdochtig. Even later zit toch iedereen lekker te eten.

Fucking chill, maar wel weinig vlees’, luidt het oordeel. ‘Als ze dit om half vijf ’s nachts verkochten, zou ik het wel halen’, zegt Krantz.

‘Wil je zelf niet mee-eten?’, vragen de jongens, maar Kohler heeft nog een andere afspraak. ‘Nee hoor’, antwoordt ze. ‘Ik haal onderweg wel een kapsalon.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

P+1 = elegant

De Belgische wiskundige en filosoof Jean Paul Van Bendegem (62), geeft vandaag een lezing …

English page