Studenten willen duurzamere universiteit

Leiden werkt niet mee aan groene ranglijst

Door Marleen van Wesel
18 Maart 2015

Als enige Nederlandse universiteit doet Leiden vooralsnog niet mee aan de duurzaamheidsranglijst SustainaBul.

Studenten die het daar niet mee eens zijn, startten een petitie, of eigenlijk een Facebook-event: je ondertekent door aan te geven dat je “gaat” naar de Petitie: Universiteit Leiden moet meedoen aan de Sustainabul 2015.
Studenten drongen al vaker aan om duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij het universiteitsbestuur. ‘Zowel impliciet als expliciet werd er aanvankelijk niets over vermeld in het instellingsplan voor de komende jaren. Daar hebben alle studentenfracties een stokje voor gestoken’, zegt Jan van der Voet, studentlid van de universiteitsraad namens SGL.
Volgens een nieuwere versie wil de universiteit aansluiten bij ‘de standaarden van vergelijkbare instellingen voor onderwijs en onderzoek’ en daarbij studenten betrekken. Het instellingsplan gaat trouwens niet alleen over daden, ook over woorden: ‘In het domein van transparantie en externe verantwoording wil de Leidse universiteit meer dan nu een voortrekkersrol gaan spelen’, staat er te lezen.
‘Begin daar maar eens aan’, vindt Anna Schwarz, van de studentenduurzaamheidscommissie Green Keys Leiden, die de petitie begon. ‘Wij kregen te horen dat er geen tijd en geld voor de SustainaBul is. Dat is een beetje raar: deelname is gratis, alleen het invullen van de vragenlijsten kost tijd. We hebben aangeboden om daarbij te helpen, maar dat is steeds afgeslagen.’
Adri Noort, universitair hoofd veiligheid en milieu, bevestigt het voornemen om niet deel te nemen. Hij vindt het ‘wat prematuur’ om uit te weiden over de achterliggende overwegingen. ‘We zijn er nog mee bezig.’
Argumenten om tóch deel te nemen, hebben de studenten des te meer.
‘De SustainaBul is juist het perfecte instrument om de duurzaamheidsambities uit het instellingsplan te realiseren’, vindt Van der Voet. ‘Alle middelen worden hiermee aangereikt voor transparantie, het betrekken van studenten én het bepalen van de positie ten opzichte van vergelijkbare instellingen.’
Angst voor een slechte ranking is niet nodig, denkt hij op basis van een recent onderzoek van masterstudenten Industrial Ecology. ‘Uit dat rapport bleek dat de universiteit het helemaal niet zo slecht doet’, weet ook studentraadslid Marjolein Bouterse van CSL. ‘Eerlijk gezegd verbaasde me dat, want er is niet veel van te zien. Vooral de communicatie is namelijk niet goed. Maar juist de SustainaBul is een manier om daar iets aan te doen.’ Ook volgens Schwarz schort het vooral aan communicatie.
‘In 2013 eindigde de Universiteit Leiden redelijk laag bij de SustainaBul. Vorig jaar deden we niet mee, dus die lage scoren is blijven hangen.’
Green Keys heeft het college van bestuur al geïnformeerd over de petitie. Bouterse: ‘En de studentenfracties hebben een vraag voor de volgende UR-vergadering ingediend. We hebben het echt via verschillende kanalen duidelijk gemaakt.’
Het college van bestuur heeft inmiddels toegezegd de SustainaBul komende dinsdag te bespreken in de bestuursvergadering. Ook Noort houdt de deur op een kier. ‘Er is contact met de studenten en dat zou de beslissing nog kunnen beïnvloeden.’ Dat moet dan wel vlug gebeuren, want 25 maart is de aanmeldingsdeadline. Noort: ‘Dat is redelijk krap.’
De bekendmaking van de SustainaBul, eind mei, is vlakbij, op de Hogeschool Leiden. ‘Het is een beetje gênant als de universiteit dan geen bijdrage levert’, besluit Van der Voet.
Gisteren hadden 596 deelnemers zich aangemeld voor de petitie, en 8 stonden op ‘misschien’.

Deel dit bericht:

Nieuws

'Er valt nu een gat'

De universiteit krijgt voorlopig nog geen ombudsfunctionaris voor het personeel. …

18 Maart 2015