Geen commentaar: Zweedse zuurpruim

Silas.nl

Door Petra Meijer

De spelletjes waar de gemiddelde twaalfjarige zijn neus voor ophaalt, worden tijdens je studententijd ineens weer hip. Studieverenigingen bellen stad en land af op zoek naar een gymzaal om te apenkooien. Stef Stuntpiloot wordt vrijwel alleen door studenten gekocht en (bikini)Twister doet het goed op feestjes.
Het wekt dus weinig verbazing dat studenten zich massaal opgeven om verstoppertje te spelen in Ikea. In Amsterdam en Utrecht leidde de spontane actie tot 20.000 en 13.000 Facebook-aanmeldingen.
De Zweedse meubelgigant is een ideaal speelveld. Niemand wil in de Ikea gevonden worden, en al helemaal niet op zaterdagmiddag. Bovendien, wie ‘voldoende opbergruimte’ verkoopt, doet in feite niets anders dan verstopplekken creëren. Dan vraag je erom. De deelnemers zagen dat ook meteen voor zich. Schuilend achter Langör-gordijnen, verstopt in Godmorgon-badkamerkasten, weggedoken in een berg van Knorrig-varkensknuffels en een enkeling voor de gelegenheid vermomd als muursticker.
Maar het mag niet van Ikea. Ze zouden ‘de veiligheid niet kunnen garanderen’ en er zouden wel eens ‘kasten kunnen om vallen’. Een azijnzure reactie, die bovendien in alle media terug te vinden is, tot in The Guardian aan toe. De brand manager van Ikea kan beter een andere baan zoeken, want iedereen met een greintje fantasie zou het verstopfeest aangrijpen voor gratis pósitieve publiciteit.
Wij weten natuurlijk allemaal waar het eigenlijk om draait. Ikea is niet bang voor vallende Billy’s, maar voor Haren 2.0. Voor je het weet drijven er drollen in de ‘handig wonen op 35m2’-wc’s, liggen mensen met hun smerige schoenen onder de schone Stenklöver-dekbedden en smijten ze met pluchen wortels en draken. De hobbel-eland blijkt toch niet geschikt voor berijders boven de tachtig kilo, in de ballenbak zitten vooral corpsballen en het magazijn ligt vol gedeukte dozen.
En niemand die dat heeft gedaan, natuurlijk.
Ikea kan nog wat leren van onze Sportraad. Dit weekend werd het universitair sportcentrum omgebouwd voor het jaarlijkse potje lasergamen. De duurste spullen (fitnessapparaten kosten meer dan de duurste Klippan-bank) werden veilig opgeborgen. Dat kan, als je dit soort activiteiten zélf organiseert.
Gooi de hele Ikea-bende voor één avond dicht om er te lasergamen. De grote lampen gaan uit, want bij het schijnsel van enkel Spöka-lampjes voelen mensen niet de behoefte om op kasten te klimmen of onder dekbedden te kruipen. Verkoop kaarten voor verschillende time slots. Ze kosten vijftien euro, maar gelden als kortingsbon als je later nog eens terugkomt.
En anders kunnen we altijd nog een Leidse verstoppertjes-variant organiseren in de hortus of museum Boerhaave. Daar is de toegang voor studenten niet alleen gratis, maar zijn ze doorgaans ook blij met elke bezoeker. Laten jullie de plantjes en slingerklokken heel?

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Het grote Nee

Willem Frederik Hermans was een meester in het rendementsdenken: als docent én …

Wetenschap

Studentenleven

Door liefde verbannen

Wie verliefd wordt, moet verhuizen. Mare stortte zich in de regels rondom huisrelaties. …

Nieuws

Rubrieken

527....: Spokanië

Vijfenvijftig jaar lang bouwde Rolandt Tweehuysen aan Spokanië, een fictieve …

English page