Frutti di Mare: Voor elke bil een solo

Foto: Jorinde Knoester

Door Veerle van der Gracht

‘I got one question. How do you fit all that, in them jeans. You know what to do with that big fat butt.’
‘Wiggle’ van Jason DeRulo en Snoop Dogg buldert zaterdag uit de speakers in het LAKtheater. Een groep dansers staat fanatiek hun konten te schudden tijdens de miniworkshop twerken van de Love Trough Dance (LTD). ‘Voor elke bil is er een solo’, zegt de filmer die de dansers vastlegt.
Go with the flow en wees creatief!’, roept dansinstructrice Whitney Krens (24). Al vanaf haar zevende danst ze en geeft ze workshops ballet, streetdance of jazz aan kinderen in Leiden tot Wassenaar en Voorschoten. Ook geeft ze hier en daar twerklessen. ‘Dat is net even iets anders en veel mensen vinden het leuk om te leren.’
‘Vandaag ga ik jullie de basics leren’, zegt Krens. ‘Niet te veel je onderrug gebruiken, maar je bil omhoog gooien en aanspannen. Flip your hair while doing it.’
De konten gaan links, rechts, omhoog en omlaag eerst langzaam en dan een paar keer snel. ‘Draai je benen en alles aanspannen. Je moet het in je bovenbenen voelen!’
Dat is een stuk moeilijker dan verwacht. ‘Dit vergt erg veel concentratie’, zegt een danseres die met een gefronste wenkbrauw in de grote dansspiegel kijkt. ‘Straks vraagt iemand me in de dansclub: “Wat ben jij nou aan het doen?” en dan zeg ik: “Ja ik ben aan het twerken”.
Iedereen in de zaal lacht.
‘Men denkt wel eens dat Miley Cyrus de eerste was, maar twerken bestaat al een eeuwigheid’, vertelt Krens. ‘Het is al heel lang deel van hiphop’, zegt een danseres die erbij komt staan.
‘Het vindt zijn oorsprong in West-Afrika en is overgenomen door de African American cultuur in de jaren ‘90’, aldus Krens, die tot haar achtste in Afrika woonde en er nog steeds familie heeft. ‘Losse soepele bewegingen zoals die van twerken zijn heel normaal daar. Vanaf kleins af aan neem je dat gewoon makkelijk over.’
Het geld dat de workshopdag en de gewone cursussen opbrengt, gaat naar LTD Foundation. ‘Elk jaar gaan we naar Zimbabwe waar we spelenderwijs zelfbewustzijn willen creëren. We willen de docenten inspireren en motiveren om leren leuk te maken voor kinderen aan de hand van dans. Dit in samenwerking met het ministerie van Onderwijs in Zimbabwe.’ Ook versleept LTD elk jaar zo’n zestig kilo aan materiaal om achter te laten op scholen in Zimbabwe, zodat de docenten nadat zij weg zijn het project kunnen voortzetten.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Het grote Nee

Willem Frederik Hermans was een meester in het rendementsdenken: als docent én …

Wetenschap

Studentenleven

Door liefde verbannen

Wie verliefd wordt, moet verhuizen. Mare stortte zich in de regels rondom huisrelaties. …

Nieuws

Rubrieken

527....: Spokanië

Vijfenvijftig jaar lang bouwde Rolandt Tweehuysen aan Spokanië, een fictieve …

English page