Nieuws
Nog steeds onduidelijkheid
Leidse bètastudenten die dit voorjaar hun bachelor afronden, kunnen op 1 augustus al inge­schreven staan voor hun master, benadrukte Han de Winde, vice-decaan van wiskunde en natuurwetenschappen, tijdens de faculteitsraadsvergadering maandag.
donderdag 12 februari 2015

‘We worden sinds december al met die vraag geconfronteerd’, zei hij. Logisch, want wie per 1 september aan een bachelor- of masteropleiding begint, valt onder het leenstelsel.

Deze week stond het officieel in het Staatsblad, waarin de regering de wetten bekend maakt: de wijziging in de Wet studiefinanciering 2000, waarmee het leenstelsel vanaf 1 september een feit is. Bachelorstudenten in het hele land, voor wie de basisbeurs in de master vervalt, grijpen in studentenbladen- en raden intussen naar de laatste strohalmen.

Zo vroegen studentraadsleden van de Universiteit Maastricht het college van bestuur om een vervroegde inschrijving: voor 1 september. Tevergeefs: het verruimen van de bestaande inschrijfmomenten mag niet meer, zo hadden universiteiten in een brief van het ministerie van Onderwijs te lezen gekregen. Maar een aantal universiteiten, in tegenstelling tot Maastricht, hád al maandelijkse inschrijfmomenten. De TU Eindhoven en de TU Delft stuurden hun bachelorstudenten een e-mail om hen daar nog eens op te wijzen, zoals in Leiden dus tijdens de bètafaculteitsraad werd gedaan.

Want ook in Leiden kennen sommige studies nu al maandelijkse inschrijfmomenten, in plaats van alleen in februari en september. Het gaat ook om geneeskunde en biomedische wetenschappen.

Maar ontkom je met een vroege inschrijving nou echt aan het leenstelsel? Een rondgang van Mare (22 januari) langs verschillende afdelingen van de Leidse universiteit bood hoop aan snelle bachelorstudenten. Bij de betreffende opleidingen kun je je, met een toestemmingsbrief van je bacheloropleiding, voor 1 augustus al aanmelden voor een aansluitende masteropleiding.

Maar volgens Job Slok, woordvoerder van de onderwijsminister, een week later in Mare, werkt het zo niet. Inschrijven voor 1 september kán bij sommige opleidingen wel, verduidelijkt hij nu nog eens, maar: ‘Voorwaarden zijn wel dat je onderwijsprogramma voor 1 september begint, dat je aan de instroomeisen voldoet en dat de opleiding het zo al had geregeld voordat de wet was aangenomen.’

Inschrijven voor 1 augustus, of zelfs voor 1 juli, heeft dus geen effect op je studiefinanciering, wanneer je eerste colleges pas na 1 september zijn. En de regels zijn zelfs nog iets strenger: ‘Bij bepaling van het begin van het onderwijsprogramma, geldt de eerste van de maand’, zegt Slok. Dat is ook wat in artikel 1.2 van de Wet studiefinanciering 2000 staat: als peildatum geldt ‘de toestand op de eerste dag van de maand, tenzij anders is bepaald’. Je zou, om aanspraak te maken op de basisbeurs, dus al onderwijs moeten genieten op de eerste van augustus. En die regel uit de wet wordt dan weer níet aangepast, volgens het Staatsblad.

De studentenadministratie in Leiden is volgens De Winde toch extra aangezwengeld, om eerdere inschrijvingen bij de betreffende opleidingen mogelijk te maken. ‘Als een student daar gebruik van wil maken, kan dat niet via DUO voor alle opleidingen, maar wel via Plexus’, waarschuwt hij nog.

Overigens is de situatie voor aankomende masterstudenten die al een vierde jaar studiefinanciering hebben opgemaakt in een uitloop jaar, een stuk duidelijker: dat wordt namelijk nog wel omgezet in een gift, mits je binnen tien jaar je masterdiploma haalt.