Columns & opinie
Geen Commentaar: Sloopkogel
woensdag 28 januari 2015
© Silas.nl

Ken je de mop van die 440 tijdelijke studentenwoningen op het Wernink-terrein? Die kwamen er niet.

De gemeente denkt duizenden kamers minder nodig te hebben dan eerder berekend. De immer draaiende wasmachine en de gratis bloemkool-met-kaassausje van Hotel Mama lonken straks harder dan ooit, zonder uitwonendenbasisbeurs. En dan is er nog de opkomst van de Campus Den Haag. De Universiteit Leiden verwacht weliswaar te groeien, maar dan vooral twintig kilometer richting het zuidwesten. Wie een beetje budget heeft en geen zin in bloemkool, vestigt zich dáár wel.

Wethouder van bouw en openbare ruimte Paul Laudy baseert zich op cijfers van Apollo. Dat is de onderzoeksmonitor van studentenhuisvester DUWO, huisvesterskoepel Kences en de overheid. Volgens Apollo zijn er tot 2022 wel degelijk extra kamers nodig in Leiden, maar dat zijn er nog “slechts” 2.460 en die komen er wel. Tenminste, als de huidige bouwprogramma’s doorgaan, waarvan de Leidse Schans met 1900 wooneenheden de grootste is. Zeshonderd studenten kunnen daar dit voorjaar al terecht, de eerste lichting zelfs al binnen een paar weken.

Toch is duizenden kamers minder bouwen wel héél fors, als je bedenkt dat er momenteel in totaal 9.400 studenten uitwonend zijn in Leiden. En helemaal als je bedenkt dat de prognoses van Apollo gebaseerd zijn op verschillende scenario’s over de gevolgen van het leenstelsel, terwijl de werkelijke gevolgen vooral enorm onduidelijk zijn. Als je dan óók nog eens bedenkt dat internationale studenten, toch ook een groeiende groep in Leiden, niet in de Apollo-cijfers zijn meegenomen, is die sloopkogel door de plannen op het Wernink-terrein vrij rigoureus.

Bovendien speelt er in Leiden behalve een kwantitatieve, nog een kwalitatieve kamerkwestie. Ook voor studenten mét een dak boven hun hoofd is het jammer dat de gemeente z’n handen van het project aftrekt. Want in sommige van die daken gapen flinke gaten. Net als in de muren en de ramen.

Niet voor niets wappert de Leidse ChristenUnie al twee jaar met een “Zwartboek Huurleed”. Uiteindelijk gooide de gemeente er afgelopen jaar een vergunningensysteem tegenaan, waarbij in elk geval de kamerbemiddelingsbureautjes aan een aantal kwaliteitseisen moesten voldoen. De schimmels op de muren zijn van zulke maatregelen nog niet erg onder de indruk. De barsten in de ramen en de druppels nét naast de lamp (zie pagina 5) ook niet. En de huisjesmelkers? Die al helemaal niet. Laudy gaf twee Mares geleden nog toe dat handhaving van het vergunningensysteem maar ingewikkeld was. ‘We hebben het formeel wel geregeld, maar in de praktijk heb je daar niet zo gek veel aan. Dat was ook wel een beetje de verwachting toen we het besluit met z’n allen namen.’

Vanavond stelt de ChristenUnie nog maar eens raadsvragen over de stand van de handhaving, want, zo zegt raadslid Mart Keuning: ‘Wij zijn het zicht daarop een beetje kwijt.’

Misschien zou de gemeente juist met projecten als het Wernink-terrein de regie weer een beetje in handen kunnen krijgen. Dáár heb je in de praktijk nog eens wat aan.

Marleen van Wesel