Nieuws
Decaan Den Haag naar Leeuwarden
Jouke de Vries, decaan van de faculteit Campus Den Haag, vertrekt per 1 mei naar Leeuwarden.
woensdag 28 januari 2015

‘Er kwam een aantrekkelijk aanbod van de Rijksuniversiteit Groningen, om daar hoogleraar governance and public policy te worden, én meteen ook decaan van de elfde faculteit, die gevestigd is in Leeuwarden’, zegt De Vries.

‘Het idee van een Universiteit van het Noorden vind ik een mooi idee.’ Hij gaat dus weer een relatief nieuwe faculteit leiden, in een andere stad dan waar de universiteit oorspronkelijk gevestigd is. ‘Ik spring in Leeuwarden niet door dezelfde hoepel, maar de kennis die ik in Den Haag heb opgedaan komt goed uit’, zegt hij. ‘In Den Haag was er niets toen ik er begon. De faculteit hebben we echt vanaf een nulpunt opgebouwd. In Leeuwarden zijn al vijf opleidingen gevestigd. De Rijksuniversiteit Groningen wil er in elk geval nog vijf bij. De vraagstukken zijn wel heel anders. Den Haag presenteert zichzelf als capital of the world. In Leeuwarden draait het meer om lokale onderwerpen, die ook internationaal interessant zijn, zoals water en energie.De meeste tijd zal ik in Leeuwarden doorbrengen, vlakbij het station, bij de ingang van de oude binnenstad. Leeuwarden is bovendien uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad van 2018.’ De Vries groeide zelf op in Friesland. ‘Wel helemaal aan de andere kant van de provincie hoor.’ Toch moest hij even over het aanbod nadenken. ‘Het was een moeilijk besluit. Ik heb na mijn promotie in Amsterdam dertig jaar voor de Universiteit Leiden gewerkt en voel me er als een vis in het water.’

Over zijn opvolging is nog niets bekend. ‘Maar het moet natuurlijk wel gebeuren.’ De faculteiten en instituten van de Campus Den Haag zullen zich daar de komende tijd over buigen.

MVW