Nieuws
Doorstart Boekenzolder
De Boekenzolder, die boeken weggeeft, ging op 1 januari wegens huisvestingsproblemen dicht. Er wordt nu hard gewerkt aan een doorstart om het burgerinitiatief boeken gooi je niet weg, die geef je door weer mogelijk te maken.
woensdag 21 januari 2015

‘We zijn met een serieuze doorstart bezig, maar het is nog niet rond’, zegt voorzitter van de Boekenzolder Sjaak van Rijn. De Boekenzolder heeft twee potentiële panden op het oog, dertig actieve vrijwilligers en veel steun en sympathie vanuit de stad, maar de financiën moeten nog geregeld worden. ‘We hebben al tweederde van onze financiering van externe fondsen voor drie jaar toegekend gekregen, alleen de gemeente Leiden moet nog inspringen.’

‘De boekenzolder is een belangrijk onderdeel van de participatiesamenleving. Het is veel meer dan boeken weggeven: het ontplooit mensen, bevordert educatie en is een ontmoetingsplaats’, vertelt Van Rijn. ‘Ooit begon een Engelse vertaler en literatuuragente met vluchtelingenorganisaties en dagopvangen van boeken te voorzien die ze over had. Vandaag de dag proberen we laaggeletterden te helpen en mensen met lage inkomens de kans te bieden een boek te bezitten.’ De Boekenzolder gaat binnenkort in gesprek met het gemeentebestuur in de hoop dat ze de subsidie heroverwegen. ‘Het bestuur heeft alleen naar economische argumenten gekeken en is het sociale aspect vergeten. Eén boekenwinkel heeft zelfs geprotesteerd, omdat we gratis boeken weggeven’, zegt Van Rijn. Maar hij hoopt dat het bestuur het belang van de Boekenzolder inziet. ‘Je kunt je bijna niet voorstellen dat Leiden en daarbij de Leidse universiteit cultuur laten glippen.’ Eind februari of eind maart verwacht Van Rijn dat alles rond is, en de Boekenzolder weer ‘een snuffelzolder’ voor menig boekenliefhebber is.

VvdG