Nieuws
Universiteit in de min
De universiteit noteert in 2016 een tekort van 2,2 miljoen euro, dat blijkt uit de begroting voor de periode 2015-2018 die maandag tijdens de universiteitsraad werd besproken. Een jaar later loopt het tekort zelfs op tot 5,9 miljoen euro.
woensdag 3 december 2014

Pas in 2018 wordt er weer een positief resultaat verwacht van 2,8 miljoen euro. De cijfers voor 2015 zijn nog wel positief: 6 miljoen euro in de plus.

De tekorten ontstaan onder andere door de invoering van het leenstelsel.

Het schrappen van de basisbeurs zorgt ervoor dat er op termijn geld vrij komt voor meer investeringen in het hoger onderwijs. Maar in afwachting van de door minister Bussemaker van Onderwijs beloofde zilvervloot, dient de universiteit de kwaliteitsinjectie eerst voor te financieren. En dat hakt er flink in.

Verder investeert de universiteit fors in nieuwbouw. De bouw van het bètacomplex en de verbouwing van het Wijnhavenpand van de faculteit Campus Den Haag zijn al geruime tijd aan de gang.

Maar ook Geesteswetenschappen gaat op de schop. In de begroting tot 2018 is 35 miljoen euro gereserveerd voor een nieuw onderkomen voor deze faculteit.

Paniek is zeker niet nodig. Volgens de raad ziet de begroting er goed uit en het marktaandeel aan eerstejaars stijgt. Maar de raad maakt zich zorgen over de vele onzekerheden die in de begroting zijn verwerkt. Het leenstelsel moet nog door de Eerste Kamer en zelfs als Bussemaker dat voor elkaar krijgt, staat nog niet vast of al het uitgespaarde stufigeld wel naar de universiteiten stroomt. De universiteit verwacht dat dit pas in 2018 het geval is.

Ook kan het mogelijk niet halen van alle prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs nog roet in het eten gooien. De universiteit gaat de meeste van die afspraken wel halen, alleen het aantal studenten dat excellent onderwijs volgt blijft nog achter. En als dat zo blijft, heeft dat waarschijnlijk financiële gevolgen. Een deel van het budget van het ministerie is gekoppeld aan deze afspraken. De raad ziet dan ook graag een begroting die wat voorzichter en conservatiever is.

Door de investeringen geeft de universiteit meer uit dan er binnenkomt. Deze negatieve kasstroom kan niet opgevangen worden zonder bij te lenen. De universiteit leent de komende jaren dan ook flink bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Afgesproken is dat er niet meer geleend wordt dan 100 miljoen euro. De raad hoopt dat het college van bestuur niet te veel risico’s neemt en wil graag dat het geesteswetenschappencomplex in fasen wordt gebouwd.

Maandag overlegt het college met de raad over de begroting.

VB