Nieuws
Master African Studies ondermaats
De Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de Leidse masteropleiding AfricanStudies als ‘onvoldoende’ beoordeeld.
Petra Meijer
donderdag 27 november 2014

Op twee van de drie standaarden, de onderwijsleeromgeving en de gerealiseerde eindkwalificaties, scoort de opleiding ondermaats.

African Studies is een zogeheten multidisciplinaire master die disciplines uit de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen combineert. Maar de beoordelingscommissie van accreditatieorganisatie NVAO ‘meent dat het curriculum geen volledige opleiding African Studies biedt’.

Er is onvoldoende aandacht voor culturele antropologie, ontwikkelingseconomie en sociologie, en ook academische vaardigheden komen onvoldoende aan bod, zo stelt de commissie. De scripties omvatten meestal geen sociaalwetenschappelijke disciplines, terwijl dat wel zou moeten. De master trekt bovendien onvoldoende studenten, maar een plan om meer studenten aan te trekken ontbreekt.

De NVAO schrijft dat ‘de onderwijsleeromgeving die de masteropleiding African Studies biedt niet aan de eisen voldoet die daaraan gesteld mogen worden’. De begeleiding van studenten schiet bijvoorbeeld te kort. Volgens het rapport is er te weinig zicht op studievertraging, en is niet duidelijk hoe de opleiding hier mee omgaat. De communicatie – tussen docenten onderling en de communicatie naar studenten toe – moet verbeterd worden, en de opleidingscommissie ‘moet haar taken duidelijker definiëren, een visie op het curriculum formuleren en een proactieve houding aannemen’.

De beoogde eindkwalificaties werden als enige standaard wel als voldoende beoordeeld, maar de toetsing en gerealiseerde eindkwalificaties waren daarentegen ook onvoldoende. De NVAO oordeelde dat het niet duidelijk is hoe beoordelingen tot stand komen: ze worden niet consequent uitgevoerd en duidelijk vastgelegde criteria ontbreken. Tot slot moet de opleiding haar studenten beter voorbereiden op een niet-academische loopbaan.

Inmiddels is er een herstelplan geschreven. Het programma wordt ingrijpend herzien, en een deel van de aanpassingen zijn nu al doorgevoerd. ‘Om het interdisciplinaire karakter van de studie te versterken is het curriculum aangepast’, zegt Daniela Merolla, de voorzitter van het masterprogramma. ‘We hebben een nieuw vak toegevoegd: ‘Economy, Geography and Society in Africa’. Daarnaast is de inhoud van bestaande vakken aangepast’. Volgens Merolla kwamen de studenten wel al in aanraking met veldwerk, maar zullen zij nu allemaal ook stage gaan lopen om hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarnaast worden er studiepunten verbonden aan het leren schrijven van onderzoeksvoorstellen en de scriptie.

Het herstelplan is goedgekeurd en de opleiding krijgt twee jaar de tijd om verbeteringen door te voeren.