Columns & opinie
Geen Commentaar: Vaginafeestje
Petra Meijer
woensdag 19 november 2014

Aan alle vaginahouders: het is tijd voor een feestje! Slingers, vlaggen, alcoholvrij rosébier, gooi je haar los. Er is binnen de bètawetenschappen namelijk geen seksisme meer.

Tenminste, als we tijdschrift Science mogen geloven. Uit recent Amerikaans onderzoek onder 89 universiteiten blijkt namelijk dat vrouwelijke bèta’s het net zo goed doen als mannelijke bèta’s. Nee, ze doen het zelfs beter.

Er zijn dan misschien niet zoveel vrouwen die voor een academische carrière in de wis- of natuurkunde kiezen, maar zij die dat wel doen gaan er relatief vaak met de goede banen vandoor. Zo was binnen de natuurkunde twaalf procent van de sollicitanten vrouw, maar twintig procent van de banen ging naar een vrouw. En bij wiskunde was een op de vijf sollicitanten vrouw, maar vrouwen kregen een derde van de banen.

Dat is apart, want in 2012 ontdekten Amerikaanse onderzoekers nog dat mannelijke én vrouwelijke wetenschappers een cv beter beoordelen als ze denken dat het van een man afkomstig is. Hun Zweedse collega’s stelden vast dat onderzoeksvoorstellen van mannen en vrouwen niet gelijk werden beoordeeld. Die van vrouwen moesten meer dan twee keer zo goed zijn om dezelfde evaluatie te krijgen.

Dus wat is er aan de hand? Een mogelijke verklaring is dat deze bèta-vrouwen gewoon veel beter zijn dan de mannelijke kandidaten. Hun cv’s zijn zo sterk, dat zij de bias hebben overwonnen. Maar er is nog een mogelijke verklaring: diversiteitsbeleid werkt.

Dat leidt soms tot zure reacties, dat wel. ‘Ik denk dat ik me maar laat ombouwen’, mopperde een bevriende bèta-promovendus ooit. ‘Als vrouw heb je het echt makkelijker. Ze worden voorgetrokken bij sollicitaties, en er zijn allemaal potjes met geld speciaal voor vrouwelijke wetenschappers.’

En laten we eerlijk zijn, als je al uitblinkt in je vakgebied, dan doet dat vrouw-zijn je op een gegeven moment bepaald geen kwaad. Een succesvol sterrenkundige als professor Ewine van Dishoeck wordt hooguit extra bewonderd. Op tv worden we doodgegooid met voormalig wiskundemeisje Ionica Smeets. Ze kan zeker leuk vertellen over ingewikkelde materie, maar ‘de wiskundejongetjes’ bekt toch wat minder lekker.

Het valt dus blijkbaar allemaal wel mee met de discriminatie van vrouwen in de natuurwetenschappen. Er zijn banen, er is onderzoeksgeld en er is fame. Maar toch kriebelt dat een beetje. Je wilt niet slechter beoordeeld worden omdat je toevallig met twee X-chromosomen ter wereld kwam. Maar wil je wel gemakkelijker aangenomen worden omdat je vrouw bent?

Hoe dan ook, dames, een gegeven paard kijk je niet in de bek. Dit is blijkbaar hét moment om voor een bètaloopbaan te kiezen. Je wordt voorgetrokken en vertroeteld.

Althans, tot je een wetenschappelijk congres bezoekt. Daar geven wildvreemden je hun jas aan en vragen ze je waar de koffie staat.