‘Regel een pendelbus naar Leiden’

12 November 2014

Geesteswetenschappen komt met een plan om Haagse studenten meer bij Leiden te betrekken.

De faculteit wil de banden aanhalen met de bachelor international studies (BAIS). Die valt onder geesteswetenschappen, maar de colleges zijn in Den Haag.
Nu is er een plan, geschreven door O’Neill, samen met een BAIS-docent en twee studenten. Dat bestaat vooral uit jaarlijkse open dagen in Leiden, voor zowel eerste-, tweede- als derdejaarsstudenten van BAIS.
O’Neill: ‘In het eerste jaar wordt het een introductiedag, waarop je ontdekt: wat is de rest van de faculteit, wat doet die, wat is de universiteitsbibliotheek, wat zijn de studentenpartijen en de Leidse studentenverenigingen. In het tweede jaar is de dag meer gericht op het Leidse aanbod van minoren. En in het derde jaar wordt het een soort masterdag.’ Zoiets bestaat al, maar dan voor de hele universiteit: ‘Daar moeten we nog even naar kijken.’
‘Wij vinden het constructief’, reageert decaan Wim van den Doel namens het faculteitsbestuur. ‘Een prachtig plan’, zegt ook raadslid Elizabeth den Boer, studiecoördinator bij BAIS. ‘Ik denk dat veel studenten nauwelijks weten dat ze tot de faculteit geesteswetenschappen behoren.’ Van den Doel nuanceert: ‘Dat geldt waarschijnlijk ook voor studenten geschiedenis of Nederlands. Maar het is goed dat BAIS-studenten ontdekken dat hun docenten ook in een Leidse context functioneren.’
Een extra optie uit het plan is een reguliere pendelbus. ‘We hebben al een heel regulier transportmiddel tussen Leiden en Den Haag: de trein’, reageert Van den Doel aanvankelijk. Volgens studentraadslid Willem Verdaasdonk volstaat dat niet voor de vele internationale studenten die de opleiding trekt en die geen OV-studentenkaart hebben. Verdaasdonk is een van de BAIS-studenten die schreef aan het plan. ‘Die reiskosten zijn een goed punt’, vindt raadsvoorzitter Jan Sleutels. Van den Doel: ‘Evenals de klantonvriendelijkheid van de Nederlandse Spoorwegen.’
International studies trok in 2012, het eerste jaar, meteen 350 studenten. Een opsteker voor geesteswetenschappen, maar aangezien de Haagse studenten het grootste deel van de universiteit zelden zien, bestaat in Leiden de vrees dat ze straks voor hun master net zo gemakkelijk naar Amsterdam of Groningen zouden gaan, als naar Leiden. MVW

Deel dit bericht: