Inburgeren: Nerdisme

Door Talitha Dehaene

De rij voor de wc is tergend lang. Voor me staan nog twee hobbits, een groepje elfen, een roze Power Ranger en een Khaleesi met overgewicht (maar inclusief draak om haar schouders). Ik moet erg nodig, want ik heb zopas samen met mijn Lief zes uur in diverse treinen doorgebracht om hier te geraken. An act of pure geek dedication, want ‘hier’ is F.A.C.T.S.: een tweedaagse scifi en fantasy-conventie in België.
Denk honderden kramen met fandom-spullen bijeen gestouwd als een gigantische vlooienmarkt. Denk bekende scifi-acteurs met lange rijen fans. Denk activiteiten als de R2D2-bouwclub en workshops manga tekenen/Japans zwaardvechten/bonsai snoeien. Denk zelfs heuse Quidditch-demonstraties, met de nationale Belgische ploeg (want die bestaat, geen grap!). En om de bonte rij bij de wc te verklaren: zo’n driekwart van het publiek bestaat uit cosplayers. Yep.
(Voor de leken: cosplayers verkleden zich als personages. Dat lijkt op zich best wel, ehm, afwijkend, maar ik was zelf niet verkleed en voelde me eerlijk gezegd juist daarom ernstig abnormaal.)
Ik had dus logischerwijze op voorhand een hoop cliché-nerds bij elkaar verwacht: het standaard morsige type met jampotbril, acne en een zwaar gebrek aan persoonlijke hygiëne. Maar dat viel ontzettend mee, want de meeste aanwezigen zagen er – ook onder de lagen make-up en soms exuberante kostuums – volstrekt doorsnee uit. Nerd zijn is dan ook mainstream geworden. Het cliché klopt blijkbaar allang niet meer.
Nerdisme was sowieso al een tijdje hip: denk aan de nerdbrillen die sommigen zelfs met vensterglas dragen, kijk naar de recente Star Wars-collecties bij mainstream winkelketens, of sla de kijkcijfers van The Big Bang Theory er maar op na. Het is moeilijk geworden om de echte geeks en nerds nog te onderscheiden, want wat betekenen die labels eigenlijk nog? Je hoeft niet alle films gezien te hebben om Star Wars-schoenen te dragen, want als merk op zich is het al hip geworden. En het is helemaal niet noodzakelijk meer om een programmeertaal te kennen en toch een early adopter computergeek te zijn. Nerdisme lijkt langzamerhand opgeslokt te worden door het hipsterdom.
Ik vind dat bloedirritant. Ik wil namelijk wel dat mijn eigen fandoms erkend worden, want ik draag die schoenen omdat ik oprecht van de films houd. Ik ben dus voor een strikte uitsluiting van hipsters in het nerdisme. Dacht ik. Want helaas is het feit dat ik me per se van ‘de nepfans’ wil onderscheiden toch wel een beetje hipster. En ik ben eigenlijk niet geobsedeerd genoeg om echt alle details van elk fandom te kennen. Dat ik niet 100 procent aan het Nerdleven ben toegewijd maakt me dus ook best wel een hipster geek. Bovendien is dit allemaal erg ironisch, en dat heb ik ook nog eens opgemerkt.
Help.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Nooit meer uitslapen

Theologiestudent Jan Willem van der Straten leidt een atheïstenkerk in Amsterdam. …

Achtergrond

Help! Het huis huilt!

Deuren die spontaan openwaaien of dichtslaan, geklop op de ramen, en rondwarende geesten. …

Niet te vroeg buigen

Nederlands diplomaten zijn vaak niet hard genoeg, zegt onder­handelingsdeskundige en …

Wetenschap

Goe poeier

Wetenschappers uit Leiden en Delft ontwikkelden een nieuwe truc om eiwitten stabiel te …

Nieuws

English page