Nieuws
Leenstelsel bedreigt rechtspositie student
Drie studentenorganisaties hebben een ‘knelpuntennotitie’ overhandigd aan de coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.
woensdag 8 oktober 2014

Zij stellen dat er nog steeds veel knelpunten in het hoger onderwijs zijn, die tot studievertraging en hogere kosten leiden. Het afschaffen van de basisbeurs en het invoeren van het leenstelsel zou de rechtspositie van studenten alleen nog maar verder in gevaar brengen.

Daarom vragen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) en het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) de coalitiepartijen om de knelpunten eerst op te lossen, alvorens met het wetsvoorstel in te stemmen.

De notitie is gebaseerd op klachten die de drie organisaties van studenten hebben ontvangen. De knelpunten betreffen onder andere ‘heldere en eenduidige informatie bij aanvang van de studie, beoordeling en begeleiding tijdens de studie, de geldigheidsduur van tentamens, de klachtenprocedures en invullen van examencommissie’.

Op vrijdag 14 november protesteren studenten tegen het sociale leenstelsel op het Malieveld in Den Haag. Ook minister Bussemaker van Onderwijs zal daar aanwezig zijn. Toen ze werd uitgenodigd om te spreken op de manifestatie kón ze de uitnodiging niet afslaan, schrijft ze op haar weblog.

De minister zegt verder niet de illusie te hebben om haar gehoor te kunnen overtuigen, maar ze wil wel graag dat de aanwezigen kennis nemen van haar argumenten. Bussemaker benadrukt dat het nieuwe wetsvoorstel tegemoet komt aan ‘de belangrijkste wensen van studenten (behoud en zelfs uitbreiding van de ov-kaart), adviezen van deskundigen (lagere maandlasten door langere aflosduur) en toch een substantiële investering in het onderwijs mogelijk maakt’.

PM