‘Door naar Parijs!’

25 September 2014

Zondag gingen duizenden demonstranten in Amsterdam de straat op voor een beter klimaat. Ook Leidse studenten kwamen ‘lekker schreeuwen’.

Onder het viaduct schreeuwt iedereen harder, want ‘dat klinkt extra lekker’. Mensen in pinguïnkostuums, iemand in ijsbeerpak, zelfs een banaan loopt mee. ‘Zo’n grote stoet mensen waar je deel van bent, héél tof!’, zegt biologiestudente Anna Schwarz. Ze is voorzitter van de Leidse universitaire duurzaamheidscommissie Green Keys. De commissie staat in de kinderschoenen, ‘maar het uitdelen van insectenhapjes tijdens de El Cid genereerde veel aandacht. Leiden loopt qua duurzaamheid sterk achter, maar we willen geen negatief geluid laten horen. Door te focussen op het positieve, proberen we duurzaamheid meer op de agenda te krijgen.’
Buiten ontmoet ze LUC-studenten Richard Kleinjans en Bente Klein van Fossil Free Leiden University. Zij willen duidelijkheid over de investeringen van de universiteit - investeert zij in fossiele brandstoffen of niet? - maar die openheid van zaken is er niet. ‘We helpen natuurlijk graag om de universiteit groener te maken’ zegt Klein. ‘Is New York nu al begonnen?’ vraagt Schwarz ineens, ‘Londen was superdruk in ieder geval!’ De People’s Climate March vindt wereldwijd plaats, van New York tot Melbourne. ‘Meer mensen, meer aandacht’ zegt Schwarz, ‘zulke updates geven energie.’
In totaal vonden 2808 acties plaats in 166 landen. Honderdduizenden mensen gingen de straat op, voorafgaand aan de VN-klimaattop in New York. ‘Deze start was klein bedoeld, maar is nu al heel groot: we gaan door naar Parijs!’ roept Europarlementariër Bas Eickhout vanaf het podium. In Parijs zal in 2015 het mondiale actieplan tegen klimaatsverandering gepresenteerd worden. Maar op de top in New York moeten de VN volgens de demonstranten al stappen zetten - zij opperen een stop op subsidies voor fossiele brandstoffen. Tijdens de demonstratie belt de organisatie met New York en als men hoort dat daar honderdduizenden mensen meelopen barst er groot gejuich los: de grootste klimaatmars ooit. ‘Geweldig dat er zoveel mensen en vooral studenten van verschillende universiteiten meeliepen’ vindt Klein. ‘Dat zoveel mensen het belangrijk vinden’ vult Schwarz aan, ‘is écht heel fijn om te zien!’ AFH

Deel dit bericht:

Nieuws

Minister zat er flink naast

Dit jaar begonnen veel meer studenten aan een universitaire opleiding dan minister Van …

25 September 2014