11 procent van de studenten heeft betalingsachterstand

25 September 2014

In totaal heeft 42 procent van de jongeren van achttien tot en met 24 jaar minstens één schuld, lening of betalingsachterstand. Dat gaat lang niet altijd om een studieschuld, want die heeft slechts 23 procent van die leeftijdsgroep. Zeventien procent heeft geld geleend van anderen en negentien procent heeft betalingsachterstanden. Onder studenten liggen die percentages wel wat lager: los van de studiefinanciering heeft twaalf procent een lening en 11 procent heeft een betalingsachterstand. Mannen lenen, los van de studiefinanciering nogmaals, vaker geld dan vrouwen (23 tegen 12 procent) en hebben vaker een betalingsachterstand (25 tegen 13 procent). Dat staat in het onderzoeksrapport Jongeren & Geld, dat het Nibud dinsdag publiceerde.

Bij 21 procent van de jongeren met een studielening is die schuld hoger dan tienduizend euro. Bij andere leningen geldt dat voor tien procent. 41 procent van de andere leningen is hoger dan duizend euro. Bij 37 procent van de jongeren met een betalingsachterstand loopt het verschuldigde bedrag ook op tot boven de duizend euro.

Jongeren sparen echter ook. Van de achttien- tot en met 24-jarigen doet 93 procent dat en gemiddeld houden zij maandelijks tweehonderd euro per maand achter de hand. Mbo’ers, studenten en werkende jongeren sparen ongeveer even vaak, maar wel op verschillende manieren. Zo sparen mbo’ers eerder een vast bedrag per maand, terwijl hbo’ers en wo’ers vaker alleen sparen wat ze overhouden. Dat geldt nog wat meer voor uitwonende studenten, die het gespaarde geld bovendien vaak snel weer nodig hebben.

Deel dit bericht:

Nieuws

Minister zat er flink naast

Dit jaar begonnen veel meer studenten aan een universitaire opleiding dan minister Van …

25 September 2014