Geen Commentaar: Drill sergeant

Silas.nl

‘De jeugd van tegenwoordig is nog te lui om te bibberen als ze het koud heeft. Zwaai die armen eens op! Het zijn geen vaatdoekjes!’ schreeuwt een studieadviseur op een regenachtige dag in het Van der Werfpark. Een lange rij scholieren, gekleed in een groene overall, raakt langzaam doorweekt. Ze verkeren in lichte shock en de twijfel slaat toe: ‘Is dit wel de studie voor mij?’ vraagt een deel van hen zich af. De adviseur ziet de twijfel in de ogen.
Mooi, dat was de bedoeling.
Er komt een bestelwagen voorrijden. De schuifdeur gaat open en dozen worden uitgeladen. De adviseur grijpt een wettenbundel uit de doos. Iedereen krijgt een boek, en de scholieren drukken hun nieuwe bijbel tegen het hart. De scholieren scanderen: ‘Dit is mijn wettenbundel. Er zijn er veel die er op lijken, maar dit is de mijne. Het is mijn beste vriend. Zonder deze wettenbundel ben ik niets en de wettenbundel is niets zonder mij.’ Het peloton marcheert vervolgens een onzekere toekomst tegemoet. En iedereen weet: een groot deel zal de streng selectieprocedure niet overleven.
Van minister Bussemaker van Onderwijs mogen in 2017 studies die een numerus fixus hebben, niet langer loten. Opleidingen die toch een studentenmaximum instellen, dienen zelf een selectieproces in te voeren.
En dat is een probleem. ‘Dat wordt een heel circus’, zei decaan Rick Lawson tijdens de faculteitsraad. Rechten had dit jaar een fixus van 1050 eerstejaars en die liep mooi vol. De faculteit gebruikt de fixus om enigszins lijn te krijgen in het aantal studenten dat elk jaar voor de deur van het KOG staat. En dat is van groot belang omdat de faculteitsgebouw toch al de hele dag tot de nok toe is gevuld.
Rechten zit er niet op te wachten om zelf te moeten selecteren. ‘We hebben weinig vertrouwen in bestaande selectieprocedures’, aldus Lawson. ‘Lukt je het nou werkelijk om in een gesprek of ene brief met enige precisie uit te zoeken wie nu uitgroeit tot een goede jurist of criminoloog? Zijn daar indicatoren voor?’ Het opzetten van een procedure om 1050 studenten uit 1100 à 1150 aanmeldingen te selecteren noemde hij ‘potsierlijk.’
Het is dan ook niet waarschijnlijk dat scholieren die Leiden rechten willen studeren de stormbaan op moeten. Zelfs een selectiedag ergens op de hei zit er niet echt in. Maar als de faculteit de fixus wil behouden, moet zij toch echt een circuskunstje voor de aankomende student bedenken. En dat wordt een dure grap. ‘We hebben er gelukkig nog een paar jaar om er over na te denken’, aldus Lawson.
Hopelijk gaat het faculteitsbestuur uiteindelijk toch all the way en schoolt het haar studieadviseurs om tot drill sergeant. Kunnen zij mooi in het veld al hun frustraties over zeurende en luie rechtenstudenten botvieren op onschuldige nuldejaars.

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Voorpagina

De ideale proeftuin

Vriendschappen hebben een even grote impact op de gezondheid als wel of niet roken. …

Achtergrond

Wetenschap

Apen blijven nodig

Nut en noodzaak van apenonderzoek staan vast, aldus de Koninklijke Nederlandse Akademie …

Rubrieken

English page