Rechtszaak over kosten tweede studie

Petra Meijer
3 September 2014

Het Hof in Amsterdam heeft beslist dat de burgerlijk rechter zich gaat buigen over de zaak die de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (SCAU) tegen acht universiteiten heeft aangespannen.

Het SCAU wil dat de universiteiten zich verantwoorden over de hoogte van het collegegeld voor tweede studies, en dat de universiteiten aantonen dat de tarieven in redelijk verband staan met de werkelijke kosten.

Op dit moment kunnen de kosten voor een tweede master aanzienlijk verschillen. Sommige masters zijn bij de ene universiteit zelfs duizenden euro’s duurder dan bij de ander. De SCAU hoopt dat de rechter zal oordelen dat de universiteiten geen hoge collegegelden in rekening mogen brengen als een deugdelijke onderbouwing ontbreekt.

Naast de Universiteit Leiden behoren de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit, Maastricht University, Tilburg University, de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen tot de gedaagden. De zaak is ontvankelijk verklaard en wordt op 23 september inhoudelijk behandeld.

PM

Deel dit bericht: