Nieuws
Onvrede over Lipsius
Er heerst behoorlijk wat ontevredenheid onder medewerkers van geesteswetenschappen over de faculteitsgebouwen. Dat blijkt uit een enquête ter voorbereiding op het project Toekomst WSD-complex, dat in januari van start is gegaan.
donderdag 22 mei 2014

Er hangen al een tijdje nieuwbouw- of renovatieplannen in de lucht en daarom is er veel achterstallig onderhoud. Deze zomer worden er afspraken gemaakt over de financiën. Daarna volgt er een jaar om de plannen uit te werken en te ontwerpen. De uiteindelijke bouw zal op z’n vroegst in 2016 van start gaan. ‘Wanneer met het oog op de financiële haalbaarheid van nieuwbouw zou worden gekozen voor verbouwing in plaats van sloop, dan zouden de verbouwingen, en met name die van het Lipsius, Noord en Zuid, zeer rigoureus moeten zijn om de kwaliteit van de werkomgeving en de voorzieningen op te vijzelen tot een acceptabel niveau’, is te lezen in de enquête-evaluatie.

Het Lipsius, en de gebouwen Noord (De Vrieshof) en Zuid (Van Wijkplaats en Van Eyckhof) aan weerszijden van de Universiteitsbibliotheek scoren namelijk laag. Vooral Zuid wordt slecht beoordeeld. Het Lipsius scoort op de meeste punten niet veel beter, maar de bereikbaarheid (90%), de openingstijden (92%) en het aantal ontmoetingsplekken (63%) compenseren dat een beetje. Het rapport noemt het opvallend dat de indeling (26%), de vindbaarheid en de transparantie (43%) van het Lipsius zeer slecht scoren, net als de uitstraling (14%) en de representativiteit (20%).

Het Huizinga, het gebouw van geschiedenis, wordt toegankelijk gevonden (90%). Collega’s in andere ruimten zijn goed vindbaar (71%) en de werkplekken zijn divers (52%). De uitstraling (38%) en het onderhoud (37%) kunnen wel beter. Het Arsenaal tenslotte, van Japanstudies, Koreastudies en Chinastudies, scoort het best. Dit is het enige gebouw waarvan al vaststaat dat het niet gesloopt wordt. Comfort (43%), communicatie- (62%) en concentratiemogelijkheden (34%) kunnen er nog wel flink verbeterd worden, maar de architectuur en uitstraling (86%) van deze voormalige Doelenkazerne uit 1818 worden gewaardeerd.

Bij alle gebouwen worden de sanitaire voorzieningen slecht beoordeeld (27% gemiddeld), evenals het internationale karakter van de complexen (21%).

48 Omwonenden, die ook een enquête invulden, zijn overwegend tevreden met het contact met de universiteit en de aanwezigheid van studenten. Geluidsoverlast en ook hinder van foutgeparkeerde fietsen worden wel genoemd, maar volgens de meesten hoort dat nu eenmaal bij de locatie. 19 buren zijn wel ontevreden over de architectuur en uitstraling. Ook studenten zijn begin deze maand geënquêteerd. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Marleen van Wesel