Nieuws
Minder uitgebreide tests na onveilige seks
Rondseksende studenten krijgen na een positieve chlamydiatest niet langer standaard een vervolgtest. De GGD is namelijk niet meer verplicht aanvullende soa-tests te doen.
donderdag 22 mei 2014

Na een positieve chlamydiatest worden namelijk te weinig andere soa’s gevonden en er moet bezuinigd worden, dat schrijft staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wordt voortaan met de persoon en de GGD overlegd of een vervolgtest wel nodig is.

Dit is echter niet de enige maatregel die staatssecretaris Van Rijn aankondigt. Voor personen met wisselende seksuele contacten zijn de tests in de toekomst niet meer gratis. Zij vielen eerst onder de zogenaamde risicogroepen, maar werden van die lijst geschrapt omdat er relatief weinig soa’s gevonden werden.

Onder risicogroepen vallen nu nog homoseksuelen, prostituees, en jongeren jonger dan 25 jaar. Slachtoffers van verkrachting of seksueel geweld worden hier na instelling van de nieuwe regels aan toegevoegd. Zij kunnen zich gratis en anoniem laten testen. De PvdA is kritisch en vindt dat de test voor iedereen laagdrempelig en toegankelijk moet zijn.‘Anders werkt de preventie niet,’ aldus PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert.

Ook Soa Aids Nederland reageert: ‘In het ergste geval zien mensen helemaal af van een soa-test.’ Dit maakt het risico op verdere verspreiding alleen maar groter, vreest de organisatie. MR