Nieuws
Negen Vidi's naar Leiden
Negen onderzoekers aan de Universiteit Leiden hebben een Vidi-beurs toegekend gekregen.
donderdag 22 mei 2014

Pedagoge Lenneke Alink gaat daarmee onderzoek doen naar het effect van chaos in het gezin op kindermishandeling. Taalwetenschapper Alwin Kloekhorst onderzoekt het uiteenvallen van de Indo-Europese moedertaal. Daniël Pijnappels richt zich bij het LUMC op hartritmestoornissen. Medisch microbioloog Wiep Klaas Smits onderzoekt hoe ziekteverwekkende bacteriën hun DNA kopiëren. Scheikundige Grégory Schneider wil de chemische ordening van eiwitten lezen met behulp van grafeen. Parasitoloog Hermelijn Smits bekijkt hoe wormen als middel tegen astma ingezet kunnen worden.

Louise van der Weerd van de afdeling Radiologie & Humane Genetica analyseert het proces van eiwitophopingen in de hersenvaten. Ecotoxicoloog Martina Vijver onderzoekt de risico’s van de verwerking van nanodeeltjes in allerlei producten en Lenny Taelman onderzoekt wiskundige motieven.

Subsidieverstrekker NWO had in totaal 88 van deze beurzen voor gevestigde onderzoekers te verdelen. Vorig jaar gingen er 13 van de 86 naar Leiden. MVW