Studentenleven
Doe eens gek. Je leeft maar
woensdag 21 mei 2014
© Silas.nl

‘Wanneer melk je nou een koe?’

Wie: Klaas la Roi

Leeftijd: 23

Studeert: Nederlands

Wil: Op pumps naar college

‘Ik ben begonnen met mijn bucketlist nadat een vriend er op internet een gemaakt had. Er staan moeilijke doelen op, die ik in de eerstkomende twintig jaar niet ga volbrengen, maar ook hele makkelijke dingen, die je altijd al eens hebt willen doen maar waar je nooit aan toe komt. Wanneer melk je nu een koe, eet je een kokosnoot of ga je zomaar naar Artis? Mijn bucketlist zet me er toe aan om dat soort dingen nu eens daadwerkelijk te doen.

‘Een van de moeilijkste dingen op mijn lijst is het bezoeken van het nieuwjaarsconcert in Wenen. Ik kijk het elk jaar op tv maar zou er graag een keer echt bij zijn. Helaas is er een lange wachtlijst met een loting, en de kaarten en reis er naar toe zijn ook niet goedkoop. Al met al ben je achthonderd euro kwijt voor drie uurtjes. Na mijn studie, als ik een vaste baan heb en het kan betalen, wil ik het gaan proberen.

‘Inmiddels heb ik ook al een paar dingen voltooid. Zo wilde ik graag een keer op pumps naar college en een keer mascara op doen. Genderkwesties vind ik erg interessant. Waarom mogen vrouwen wel naar de mannen-wc, maar mannen niet naar het vrouwentoilet? En waarom mogen vrouwen wel op mannenschoenen lopen, maar mannen niet op vrouwenschoenen? Een goede vriendin begreep waarom ik het leuk vond om over dit soort dingen na te denken. “Kom, we gaan naar de Van Haren en kopen pumps”, zei ze. Dus dat hebben we gedaan. Ik kocht chique, zwarte pumps in de grootste vrouwenmaat.

Helaas is die vriendin inmiddels overleden. Ik vind het jammer dat ze mij nooit op die pumps heeft gezien. Ik koppel een bucketlist niet meteen aan de dood, maar hierdoor denk ik wel vaker: doe eens gek, je leeft maar één keer.

‘Uiteindelijk heb ik de schoenen aangedaan naar college. De reacties waren positief. Iedereen vond het heel cool. Eigenlijk is het raar dat we nooit transgenders zien op de universiteit. Ze moeten er zijn. Als ik het met zo’n actie voor één persoon makkelijker kan maken, dan is dat het al waard.

‘Ik heb die pumps ook een keer gedragen naar de ALV van de christelijke studentenvereniging NSL. Ik wil niet provoceren, het was gewoon een gek idee. Ik mag van mezelf niet te veel afvragen wat anderen er van vinden. Ik weet niet of ik op pumps zou willen lopen, maar ik weet wel dat het kán als ik dat wil.

‘Het is niet makkelijk om te bedenken wat je graag wilt doen in je leven. Bezwaren kunnen we heel makkelijk verzinnen. Iets kost snel te veel geld of te veel tijd. Zo wilde ik graag een keer op de Eiffeltoren staan. Maar als je in Parijs bent, lijkt de rij ineens wel erg lang of zijn de kaartjes erg duur. Tegenwoordig denk ik: je moet het gewoon doen.

‘Mijn bucketlist bevat serieuze doelen, zoals afstuderen, een cd opnemen, een boek schrijven en een toneelvoorstelling produceren. Maar ik heb hem ook om het leven leuker en spontaner te maken. “Stofzuig een grasveld”, staat er bijvoorbeeld ook op.’

´Zo wordt het leven nooit saai´

Wie: Myrthe Prins

Leeftijd: 22

Studeert: Journalistiek en nieuwe media

Wil: Giftige kogelvis eten

‘Veel mensen hebben goede voornemens, maar die zijn elk jaar hetzelfde en er gebeurt maar weinig mee. Een bucketlist is veel mooier en blijft uitvoerbaar. Het helpt je om je alledaagse comfortzone te verlaten en grenzen te verleggen.

´Ik wil een keer naakt poseren voor een kunstklas. Maar omdat het zo eng is, stel ik het makkelijk uit. Maar nu ben ik nog jong, dus dit is het moment. Ik wil een keer in een politieauto zitten, maar telkens als ik een agent zie, durf ik het niet te vragen. En me ervoor laten arresteren gaat natuurlijk te ver. Ik wil mijn wenkbrauwen epileren, maar vind het doodeng. Ik ben ontzettend onhandig, en zie mezelf dat al helemaal verpesten en eindigen met twee lelijke dunne streepjes.

‘Het zijn van die dingen die je graag gedaan wilt hebben, maar niet graag wilt doen. Skydiven staat op mijn lijst, maar ik heb hoogtevrees. En ik wil kogelvis (fugu) eten. Die is giftig en kan dodelijk zijn als hij niet goed is klaargemaakt. Zo´n risico maakt het spannend.

‘Een bucketlist kan je een zetje in de rug geven. Een goede lijst is lekker gevarieerd en bevat zowel makkelijk als moeilijk haalbare dingen, met veel verschillende thema’s. Soms realiseer ik me ineens dat ik een van mijn doelen behaald heb, terwijl ik er niet bewust mee bezig was. Mijn bachelor halen, bijvoorbeeld. Andere dingen zijn heel makkelijk, maar die doe je niet zo snel vanzelf. Flessenpost versturen is niet moeilijk, en ook een sjaal breien is goed te doen, maar het gebeurt niet vanzelf.

‘Vijf jaar geleden ben ik begonnen. Er komen nieuwe dingen bij, maar met een hondenslee rijden wil ik al sinds ik kan praten. Soms verdwijnt mijn bucketlist een tijdje naar de achtergrond. Maar ik heb een sterke avonturiersdrang. Ik doe graag nieuwe dingen, en heb deze lijst om op terug te vallen als het leven saai wordt. Er hadden wel duizend dingen op kunnen staan.

‘Ik heb ik er geen datum aan gekoppeld, want ik heb geen haast. Ik wil graag reisjournalist worden en het Noorderlicht zien, tussen de dolfijnen zwemmen, een piramide beklimmen, gondelvaren in Venetië, naar het Oktoberfest in München en in Londen wonen. Een aantal doelen heb ik al gehaald. Ik ben naar Japan geweest en heb mijn droomstage bij National Geographic gevonden. Ik wilde ook eten geven aan een zwerver, in plaats van geld. Toen er laatst eentje om geld vroeg, ben ik met hem naar de Smullers gelopen. Ze keken me even raar aan bij de kassa en het voelde ongemakkelijk, maar uiteindelijk ging ik wel met een goed gevoel naar huis.

‘Het doel dat ik het minst snel zal behalen is een dag als man door het leven gaan. Het vereist veel planning en goede make-up. Ik zou dan uit willen gaan. Kijken hoe anders je behandeld wordt als je iemand wil versieren of zonder kaartje in de trein stapt. Normaal kom ik daar altijd mee weg, maar mijn mannelijke vrienden niet.’

‘Mijn lijst geeft me houvast’

Wie: Yara van Langen

Leeftijd: 23

Studeert: Internationale betrekkingen en organisaties &

China studies

Wil: alle voormalige Nederlandse koloniën afreizen

‘Ik wil veel verschillende plaatsen bezoeken, andere culturen zien en hier en daar een levensles oppikken. Ik ben ook wel een show off: ik wil een kast vol Lonely Planets. Op mijn kamer hangt een wereldkraskaart. Elke keer dat je een land bezoekt, kun je dat land openkrassen. Maar waar moet je beginnen? Alle landen van de wereld bezoeken klinkt onhaalbaar. Mijn lijst geeft me houvast.

‘Mijn plan is om alle voormalige Nederlandse koloniën af te reizen. Eigenlijk heb ik niets specifieks met het thema. Ik heb zelfs een hekel aan geschiedenis. Het zijn gewoon de tofste landen van de wereld op een rijtje, waar ik dat etiket op heb geplakt. Deze zomer volg ik een summerschool in Taiwan. Ik heb geen concrete plannen om het koloniale verleden te onderzoeken. Ik heb daar sowieso het grootste gedeelte van de tijd les en zal vooral in Taipei zijn. Maar er is wel een oud-Nederlandse handelspost van de VOC, Fort Zeelandia, en als het kan, ga ik daar wel naar toe.

‘Daarna moet New York er aan geloven. Dat is in een of twee weken nog wel te doen. Omdat ik New York vaak in films zie, wil ik weten of het er in het echt net zo is. Ik wil ook graag naar Sri Lanka en naar Zuid-Afrika, maar daar heb je wel wat meer tijd voor nodig. En ook in Suriname wil ik langer blijven, omdat ik ook het oerwoud in wil. Tot slot: eilandhoppen in Indonesië. Niet naar Bali, want dat is te toeristisch. In Parijs leerde ik ooit iemand uit Indonesië kennen en ik kon haar gewoon verstaan. Het lijkt me interessant om te zien hoe het koloniale verleden zijn sporen heeft achtergelaten. Ik moet nog even uitzoeken welke andere koloniën er zijn. Een tripje naar een zonnig ABC-eiland kan zeker geen kwaad.

‘Het zou logischer zijn om een rondreis te maken door Thailand, Vietnam en Cambodja of te gaan backpacken in Australië: dat is wat iedereen tegenwoordig doet. Maar dat is mij te gewoon, dan kom je alleen maar Nederlanders tegen. Mijn bucketlist met landen is een historische verzameling. Het is natuurlijk niet praktisch, want ze liggen niet echt dicht bij elkaar.

‘Mijn bucketlist heb ik niet opgeschreven. Deze landen vergeet ik niet. Ik vind het fijn om naar doelen toe te werken, maar dat gaat bij mij vrij natuurlijk. Ik wilde graag een nieuwe taal leren, en ben toen aan een tweede studie Chinees begonnen. Ik wilde een nieuw instrument leren spelen. Mijn tante had een saxofoon, die heb ik geleend. Ik wilde een nieuwe sport beoefenen. Ik deed al aan pole fitness, boxen en ballet, en ben toen begonnen met lacrosse.

‘Natuurlijk is geld wel een kwestie, en daarnaast heb ik ook nog eens enorme vliegangst. Ik kan nu al wakker liggen van het feit dat ik straks naar Taiwan moet vliegen. Het liefste ga ik niet alleen op reis. Ik wil samen met iemand doodgaan. Ik kijk ook altijd naar Aircrash Investigation. Dat is vast niet handig als je vliegangst hebt, maar daardoor weet ik nu wel dat het je overlevingskansen aanzienlijk vergroot als je een vluchtplan hebt. Het is belangrijk om te weten waar je zit, ik tel altijd de stoeltjes tot de nooduitgang. Ik word gek van stewards die totaal ongeïnteresseerd zo’n nooddansje staan te doen. Ik snap echt wel dat ze dat twintig keer op een dag moeten herhalen, maar dude, dit gaat wel over mijn leven. Doe even serieus.’

Door Petra Meijer