Nieuws
Verslaggeving EU kan beter
Er valt veel te verbeteren aan de berichtgeving over Europa. Dat blijkt uit het rapport ‘Europa in het Nederlandse nieuws’, dat werd geschreven door de Leidse hopleiding Journalistiek en Nieuwe Media.
woensdag 14 mei 2014

Het onderzoek van het Genootschap der Hoofdredacteuren, dat nieuwsgierig was naar de manieren waarop Europa in het nieuws verscheen, en graag wilde weten hoe de verslaggeving verbeterd kan worden.

Daartoe werden 32 experts – journalisten, politici, wetenschappers en mensen uit het maatschappelijk middenveld – geïnterviewd. Opvallend was dat de respondenten het er bijna unaniem over eens waren dat het een goede zaak is dat Nederland bij de Europese Unie zit. Daar staat tegenover dat ze ook bijna allemaal vonden dat de Europese Unie een imagoprobleem heeft.

De media dragen daar mogelijk aan bij. In discussies over Europa gaat het namelijk vooral over economische winst of verlies, er wordt gefocust op schandalen, het debat wordt gereduceerd tot discussies over meer of minder Europa en de enorme hoeveelheid zinloze regels wordt in nieuwsberichten vaak benadrukt.

Toch is het nieuws over Europa de laatste vijf jaren sterk verbeterd. Het nieuws is technischer en economischer geworden, Europa is door de eurocrisis minder vanzelfsprekend en de berichtgeving is diepgaander en omvangrijker geworden.

Om de berichtgeving nog verder te verbeteren zouden er meer Europa-correspondenten aangesteld moeten worden. Wanneer daar geen ruimte voor is zouden journalisten in Den Haag of ‘Amsterdam’ beter samen moeten werken met Brussel. Journalisten die teveel terugvallen op bepaalde frames moeten hier door hun eindredactie op worden gewezen.

Tot slot zouden journalisten vaker over de grenzen moeten kijken. Europa komt nu vooral aan bod als het Nederlandse belang een rol speelt, maar Frankrijk en Duitsland krijgen verder weinig aandacht in Nederland. Het rapport pleit dan ook voor minder neerlandocentrisme.

Ook hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans deed onderzoek naar Europa en bracht deze week een rapport uit. Met behulp van een scorekaart werden de cv’s van 871 (kandidaat)Europarlementariërs uit elf Europese landen geanalyseerd. Daaruit kwam naar voren dat andere landen vaak hun politieke zwaargewichten naar Europa sturen. Nederland stuurt van alle landen juist de minst ervaren en invloedrijke politici. PM