Nieuws
Leenstelsel schrikt techniekstudenten af
Nu de politieke besluitvorming over het sociaal leenstelsel nabij is, trekt ondernemersorganisatie FME aan de bel bij de Tweede Kamer. FME vreest dat bètastudenten worden afgeschrikt om een tweejarige master te gaan volgen, als de regering de basisbeurs afschaft.
woensdag 14 mei 2014

De technologische industrie maakt zich zorgen wat de gevolgen van afschaffing zijn voor bètastudenten. Onderzoek van chipfabrikant ASML onder 800 studenten in de technische sector wees al uit dat een derde van hen overweegt bij de invoering van het leenstelsel na het behalen van het bachelordiploma te stoppen. Volgens Peter Wennink, ceo van ASML, wordt het tekort aan hoogopgeleide technici dan nóg groter dan het nu al is. Het bedrijf stelt daarom alvast 25 beurzen van vijfduizend euro beschikbaar voor masterstudenten, net als andere multinationals, die ook angst hebben toekomstige werknemers anders mis te lopen.

Volgens FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming is het zorgwekkend als studenten voortijdig hun studie afbreken. ‘Zo laten wij talent lopen waarin al is geïnvesteerd’. Zij stuurde dan ook namens het FME een brief naar alle Tweede Kamer fractievoorzitters. De FME schrijft daarin dat zij de insteek van het sociaal leenstelsel onderschrijven, maar dat zij van de overheid een stimulerend beleid verwachten om tweejarige masteropleidingen voor technische studenten aantrekkelijk te houden. MR