Wetenschap
Mamabloed
In het bloedplasma van zwangere vrouwen zitten piepkleine beetjes DNA van de baby. Die kun je opsporen en vermenigvuldigen in het lab. Heel veel kan je aan dat DNA nog niet zien, maar bijvoorbeeld wel of er van alle chromosomen twee zijn en geen drie. Drie chromosomen – het mooie woord is trisomie - is teveel: afhankelijk van welk chromosoom er driedubbel is kan het kindje dan geboren worden met bijvoorbeeld het syndroom van Down
donderdag 17 april 2014

Joanne Verweij schreef een proefschrift over deze zogeheten Nip-test (niet-invasieve prenatale test). Het is een veelzijdig werk geworden, dat aan zowel de moleculair-biologische als de maatschappelijk-ethische aspecten van de nieuwe methode raakt. Verweij raadt af om op dit moment de nipt te gebruiken voor het vaststellen van het zogeheten Patau-syndroom, waarbij chromosoom 13 driedubbel aanwezig is. Vaak hebben niet alle cellen van een Patau-baby drie chromosomen-13, wat de test bemoeilijkt, en bovendien is de afwijking meestal goed op te sporen met een geavanceerde echo.

Ook aan de kosten is gedacht: als voortaan alle zwangere vrouwen met verhoogd trisomie-risico een Nip-test krijgen, kost dat miljarden euro’s. Het levert ook geld op: het is goedkoper en minder belastend dan de huidige, wél invasieve testen. En massale invoering van de test zorgt ervoor dat er minder mensen met het syndroom van Down geboren worden. Over hoeveel dat scheelt, spreekt Verweij zich niet uit. ‘Het voelt niet ethisch correct om deze kosten te berekenen’, schrijft ze.

Adoptie

Als adoptiekindjes geboren waren in een liefhebbend en welvarend gezin, hoefden ze niet geadopteerd te worden. Ze zijn gescheiden van hun ouders, en meestal gingen daar nog andere nare ervaringen aan vooraf. Maakt dat uit? Staan adoptiekinderen al met een paar puntjes achter voordat ze goed en wel zijn begonnen?

Promovenda Christie Schoenmaker zocht het uit voor een groep van 190 internationaal geadopteerde kinderen die in hun eerste levensjaar naar Nederland kwamen. Adoptiebaby’s die ondervoed waren bij de geboorte, hadden op latere leeftijd een wat lager IQ dan hun lotgenootjes die wel een gezond geboortegewicht hadden. Het goede nieuws is echter dat dat geen effect had op hun sociaaleconomisch succes. ‘De effecten van ondervoeding lijken ten minste gedeeltelijk omkeerbaar’, is één van de conclusies van haar proefschrift.

Bieruitslag

In het vakblad Clinical and Experimental Dermatology beschrijven LUMC-dermatologen een casusbeschrijving: een allergische reactie op bier. Nou komt bierallergie wel vaker voor, maar het is vrij zeldzaam dat je het ook krijgt zonder het op te drinken. Hier betrof het een jongedame die in een café werkte. Zij kon nog wel gewoon bier drinken zonder klachten, maar als ze daarbij morste, kwamen de bulten op. Hoe ze precies aan de biernetelroos kwam, weten de epidemiologen ook niet. Misschien was via eczeem op haar handen het bier dieper binnen gedrongen, om zo haar huid gevoeliger te maken.