Nieuws
Raad vreest voor hoge werkdruk
Volgend collegejaar vervalt de doorstroommaster. Studenten met een bachelor kunnen niet langer automatisch een master volgen. Zij moeten officieel toegelaten worden tot de vervolgopleiding.
Vincent Bongers
donderdag 17 april 2014

Het college van bestuur wil dat alle masterstudenten zich uiterlijk 1 augustus aanmelden voor een toelatingsbewijs. De universiteitsraad vindt dat aan de ‘late kant’ vreest dat het door deze regeling in de zomermaanden wel heel erg druk wordt voor medewerkers.

De raad stelt voor te kiezen voor twee aanmeldingsdata. Er zijn namelijk verschillende groepen studenten die een master willen volgen. Veruit de grootste groep bestaat uit studenten waarvoor de toelating louter een formaliteit is. Studenten die bijvoorbeeld een bachelor geschiedenis hebben behaald, zijn niet langer automatisch zeker van een plaats bij master geschiedenis. In de praktijk krijgen zij echter wel een plek. Dat is ook al lang bekend bij de opleiding. Voor hen kan de datum van aanmelding best later dan 1 augustus. Verder wordt deze groep bij voorkeur in een ‘geautomatiseerd werkproces’ afgehandeld. 

Voor studenten waar toelating onduidelijker is, is een vroegere aanmeldingsdatum juist beter. Er zijn ook studenten die een bachelor scheikunde hebben gedaan en een master geschiedenis willen doen. Zo’n aanvraag moet individueel door de opleiding bekeken worden. Dat brengt veel werk met zich mee. En de zomer is voor onderzoekers al drukker omdat zij dan steeds meer onderwijszaken als het BSA in het eerste en tweede jaar moeten regelen. De raad vindt dat er ruimte voor onderzoek moet zijn in juli en augustus. En nu komt er weer extra werk bij in augustus. Om de medewerkers een beetje te ontzien is het dan ook handiger als de groep waar twijfels over zijn zich uiterlijk 15 juni aanmeldt, dat is nu ook al zo. Die datum geldt ook voor studenten uit het buitenland. Het is belangrijk dat zij snel weten waar ze aan toe zijn omdat zij verwikkeld zijn in ‘ingewikkelde procedures in verband met immigratie; het verkrijgen van vergunningen en het regelen van huisvesting.’

Het college staat niet negatief tegenover het voorstel en gaat kijken of het splitsen van de data een mogelijkheid is.