Columns & opinie
Geen Commentaar: Dear mr. Savoley, president of Yale
donderdag 17 april 2014
© Silas.nl

This open letter to you is in Dutch. If you have trouble reading it, you can ask the people in your university’s Dutch language program for help.

No, wait. You can’t. That’s why we’re writing you, in fact.

Kijk, wij van de Universiteit Leiden zijn natuurlijk klein bier. Een schattig regio-universiteitje, ergens rond de aars van de top-100 lijstjes die er voor universiteiten zijn. Jullie wonnen vorig jaar jullie laatste Nobelprijs, wij vorige eeuw. En het scheelde maar een haartje of wij hadden de opleiding Frans opgeheven, wat nog beschamender zou zijn geweest dan het schrappen van Nederlands bij Yale. We schrijven u dan ook niet om u terecht te wijzen.

Het is uiteraard jammer dat er geen geld is om de afdeling in de lucht te houden – Yale’s endowment van 21 miljard dollar is natuurlijk op voor je het weet. Het is ook jammer om te zien dat de Nederlandse bijdrage aan de literatuur, de geschiedenis van de wereld in het algemeen en de geschiedenis van uw land in het bijzonder zo weinig wordt gewaardeerd. Zonder ons hadden jullie Yankees niet eens een woord voor Yankees, per slot van rekening.

Maar als het dan toch zo moet zijn dat er niet aan elke Ivy League-universiteit plaats is voor een groot departement Nederlandse taal & cultuur, dan kiezen jullie hier voor de beste oplossing. Samen met de universiteiten van Cornell en Columbia hebben jullie een gezamenlijk curriculum voor zulke Orchideenfächer.

Wie relatief obscure taaltjes als Khmer, Urdu of Yoruba wil leren, kan zich inschrijven voor het Shared Course Initiative (SCI), een video-conferencing aanpak voor onderwijs. Zo kunnen studenten van Cornell het Tamil leren aan Yale, en Yale-studenten Nederlands aan Columbia.

Het lukt bij ons namelijk maar niet om opleidingen te fuseren. En dus kunnen Nederlandse scholieren Russisch gaan studeren in Leiden, Groningen of Amsterdam, terwijl er amper genoeg zijn om één studie Russisch te vullen. Dus zijn er zeven universiteiten die biologie aanbieden, terwijl twee grote biologie-instituten zowel het onderwijs als het onderzoek ten goede zouden komen. We doen zoveel dubbel in dit land, en dan ook nog eens – in tegenstelling tot Yale – van belastingcenten.

We schrijven u dus, meneer Savoley, om u uit te nodigen. We laten u wat tulpenvelden zien, en De Nachtwacht, en we praten u wat bij over onze taal en geschiedenis – toch leuker in het echt dan via een schermpje.

In ruil daarvoor gaat u aan onze universiteitsbestuurders uitleggen hoe ze die samenwerkcolleges aan moeten pakken. En als er studenten in Yale zijn die na hun videolessen meer willen leren over Nederland en haar taal, dan weet u waar u ze heen kunt sturen. Deal? Ik kijk uit naar uw antwoord.

Met vriendelijke groet,

Bart Braun