Nieuws
Aanmeldingen blijven fors achter
Het aantal aanstaande eerstejaars dat zich al heeft aangemeld, is zorgwekkend laag.
donderdag 17 april 2014

Het goede nieuws: er hebben zich nu al 42.365 mensen aangemeld voor een bachelor aan een Nederlandse universiteit, volgens de cijfers van universiteitskoepel VSNU. Dat zijn er 16% meer dan vorig jaar om deze tijd. 

Het slechte nieuws: verleden jaar om deze tijd hadden de eerstejaars-in-spe nog maanden de mogelijkheid om zich in te schrijven. Voor het collegejaar 2014-2015 is de aanmelddatum echter vervroegd: de deadline ligt op 1 mei. Vorig jaar hadden zich, met nog twee weken te gaan tot de deadline, bijna 63.000 studenten aangemeld.

De poortjes gaan dit jaar eerder dicht, omdat universiteiten aan ‘matchingsactiviteiten’ moeten gaan doen om te kijken of verwachtingen van de aankomend student wel overeenkomen met de studie in kwestie. Als een scholier zich na 1 mei aanmeldt, is de opleiding niet verplicht hem of haar toe te laten. Het toelatingsrecht kan ook vervallen als je je wèl op tijd inschrijft, maar vervolgens niet meedoet aan de studiekeuzecheck. Voor lotingsstudies is de deadline 15 mei.

Extra zorgenpuntje is dat de aspirant-eerstejaarzen een DigiD moeten hebben om zich aan te kunnen melden. Niet elke middelbare scholier heeft dat al, en er gaan vijf dagen overheen voor het geactiveerd is. Een ‘aanmelding’ is overigens iets anders dan een ‘inschrijving’; het definitieve aantal inschrijvingen bij universiteiten wordt altijd pas in januari van het collegejaar duidelijk. BB