Columns & opinie
Geen Commentaar: Parttime pain in the ass
Vincent Bongers
woensdag 19 maart 2014

Geef het nou gewoon toe. Eigenlijk willen we er gewoon van af. Dat geëikel met een Leven Lang Leren; de Europese droom van de zich immer verheffende burger die hongert naar kennis. Hardwerkende ouders die willen stoeien met wetteksten, laatbloeiers die hunkeren naar verlichting in de collegebanken en drop-outs die voor hun tweede kans gaan.

Heel mooi allemaal, die zucht naar kennis. En natuurlijk is dat bijspijkeren best belangrijk om de concurrentie met de rest van de wereld aan te gaan.

Het blijft een blok aan het been van de universiteit. Decanen die met kunst en vliegwerk hun opleidingen voor de immer aanzwellende groep voltijdsstudenten in de lucht houden, schrikken er ’s nachts wakker van. Zijn er toch nog meer docenten en collegezalen nodig.

Dus geef maar toe: deeltijders zijn een parttime pain in the ass. Het liefst sluiten we de toko voor ze.

Na gezanik op het werk, gejengel van de kinderen en een flinke financiële aderlating nog even fris naar college gaan, vergt een ijzeren wil. Het verder aandraaien van de monetaire bankschroef was het laatste duwtje. De carrièretijger en de idealist waren eindelijk murw gebeukt. Het aantal deeltijders liep razendsnel terug.

Ook Den Haag houdt niet echt van parttimers. Want in die top vijf van kenniseconomieën in de wereld staan, is best belangrijk. Maar hoog scoren mag natuurlijk niet teveel kosten. Dus kwam er zoals altijd een commissie met een reddingsplan. Haar oordeel verscheen vorige week.

De commissie stelt voor de financiering van het deeltijdonderwijs maar om te gooien. Vraagfinanciering is de oplossing. Geef universiteiten geen geld meer voor deeltijders maar laat studenten onderwijstegoedbonnen verkrijgen. Dan kunnen zij vakken aanschaffen en delen van opleidingen volgen. Ook handig: de bonnen zijn te verzilveren bij publieke en private opleidingen in het hele land. Leuk, zo’n optocht van Groningen tot Maastricht.

Klinkt goed allemaal, het klinkt ook nogal bekend in de oren.

Had die immer lachende man in het Torentje al niet eens zo’n flitsend idee in 2006? Inderdaad, in een vorig politiek leven was Mark Rutte staatssecretaris van Onderwijs. Toen bedacht hij ‘leerrechten’. U raadt het al: bonnetjes om mee te studeren.

Het idee werd afgefakkeld. Het zou zorgen voor een wildgroei aan opleidingen die elkaar zouden wegconcurreren. Het veroorzaakte een keuzemoeras waar de student in wegzakt en een administratief wangedrocht voor opleidingen die nu al verzuipen in de papierhandel.

Rutte ging ermee onderuit, maar het kostte hem niet de politieke kop. En dat onzinnige idee van hem weigert ook maar te sterven. Het zou het kabinet sieren als ze het bonnetjesgehannes afwijzen en gewoon toegeven dat zij deeltijdstudies niet meer wil financieren. Dan maakt Rutte zijn uitglijder van 2006 alsnog goed.