Een week overleven op 25 euro

Drie studenten durfden The Battle aan te gaan

Michiel Walrave

door Petra Meijer

Studenten klagen vaak dat ze te weinig geld hebben, maar valt er op eten en drinken niet wat te besparen? Daarom bedacht Mare een wedstrijd: The Battle. Daarin gaan drie studenten de uitdaging aan: vijf dagen rondkomen van vijfentwintig euro. Ze eten kilo’s bruine bonen, dromen van geslachte zwanen en sletten voor gratis drankjes.

De kandidaten worden beoordeeld op creativiteit, culinaire kwaliteiten, doorzettingsvermogen, hoe gezond het is en natuurlijk op de centen. Eten ze een week lang diepvrieshamburgers? Dat scoort hoog op doorzettingsvermogen en is goed voor de portemonnee. Gaan ze de Leidse vissers langs om een verse karper te scoren, bietsen ze zonder uitnodiging bitterballen op constitutieborrels of verdiepen ze zich in eetbare planten? Dan scoren ze juist punten op creativiteit.

Om de week van armoe te compenseren mocht de winnaar met drie vrienden onbeperkt spareribs gaan eten.

Deelnemer 1: Frank Marsman (23, natuurkunde)


Hoe zou je je huidige eetpatroon omschrijven?

‘Eten moet snel en makkelijk te maken zijn. Ik leef doorgaans op pizza’s en magnetronmaaltijden, koken doe ik bijna nooit. Als ik echt behoefte krijg aan groente, dan koop ik een potje babyvoeding. Daar zitten geen E-nummers in en dat soort shit. Als het goed is voor baby’s zal het ook wel goed zijn voor mij. Af en toe eet ik ook een geprakt fruithapje, die zijn goed te eten. De groentehapjes zijn smerig, maar soms moet het gewoon gebeuren. Neus dicht en hoppatee.’

Hoeveel geld geef je normaal gesproken in een week uit aan eten?
‘Ruim honderd euro. Dit is dus wel een uitdaging. Ik wil mijn huidige levensstijl behouden, maar dan cheaper. Ik ga echt niet als een arbeider aardappels schillen, of als een pauper over de markt lopen. De markt is bovendien veel te ver fietsen. Ik woon boven de Appie.’

Wat vormt de grootste bedreiging voor je budget?
‘De grote gevaren voor mijn budget zijn midnight snacks tijdens het stappen en de daarop volgende katerhonger. Na het stappen halen we vaak een kapsalon en als ik ’s ochtends wakker word met een kater, heb ik altijd zin in vlees. Ik ontbijt dan bijvoorbeeld met rookworst. Op mijn kast staan 28 nieuwe potjes mosterd. Ik houd er niet van om de rookworst in een vies potje te dopen. Daarom gooi ik ze na een keer weg, ze kosten toch maar een paar cent. Ik koop ook om de dag een fles douchegel. Het is fijn om wat achter de hand te hebben. Maar dat soort aankopen moet ik deze week misschien even achterwege laten.’

Dagboek

Dag 1: ‘Ik ontbijt met havermout en gratis suiker van de Albert Heijn. De havermout komt nu al mijn neus uit. Ik koop Euroshopper-cola, maar die is niet te drinken. Als snack eet ik soepstengels met smeerkaas, dat is gelukkig wel goed te eten. ’s Avonds koop ik twee potjes groenten (wortels en snijbonen) en een pak groentesap om zelf babyvoeding van te maken in de blender. Het heeft een vieze bruine kleur, maar het is wel een liter en snel klaar. Ik koop ook tien eieren en instant noodles. Die kook ik in de waterkoker. Ik heb het knopje afgeplakt zodat het water niet van de kook gaat.’

Dag 2: ‘Ik ontbijt weer met havermout en twee eieren. Ik heb een nieuwe truc ontdekt. Bij het koffiezetapparaat van de Albert Heijn staan gratis zakjes suiker. Ik neem er dertig mee en elke keer als ik me een beetje flauw voel, giet ik een zakje suiker in mijn mond als snack. Ik eet ongeveer zes zakjes per uur. Ik haal een blikje echte cola uit de automaat, omdat de goedkope variant gisteren niet te zuipen was. Vanavond moet ik bij mijn vriendin eten, dus houd ik wat geld over. Ze maakt Russische soep.’

Dag 3: ‘Ik ontbijt bij mijn vriendin, ook dat scheelt weer geld. De rest van de dag eet ik wat gesuikerde donuts en meer zakjes gratis suiker. Ik begin toch wel anders tegen de wereld aan te kijken. Zou ik een zwaan kunnen vermoorden? Daar zit best veel vlees aan. Hoe werkt dat? Met een baksteen? Misschien is op de fiets er op inrijden toch veiliger. Maar dat vinden de mensen uit de buurt waarschijnlijk niet leuk. Voor ’s avonds koop ik een pak met vier minipizza’s, maar ze komen helaas verkoold uit de oven. Zou je frituurvet kunnen eten? Of een heel bord suiker? Als ik honger krijg, neem ik een dopje tandpasta. Daarna heb je meteen geen trek meer in eten. ’s Avonds gaan we uit en moet ik op andermans kosten zuipen: niet chill.’

Dag 4: ‘Ik koop een Turks brood, kipkerriesalade en een liter vers vruchtensap. Ik bak ook nog twee eieren. Bij de Appie haal ik gratis thee, waar ik een stuk of tien suikerzakjes in gooi. Fucking chill: omdat het moeilijk zoet is, smaakt het naar Turkse thee. In de avond bestel ik pizza met drie vrienden. We betalen 7,50 euro per persoon.’

Dag 5: ‘Ik ontbijt met een paar eieren. Ik heb nog een pakje noodles voor tussendoor en heb ook nog een stukje Turks brood. Ik heb weinig geld meer over, dus mijn avondeten is behoorlijk vies. Ik kook eerst spaghetti (in de waterkoker), en voeg daar een saus van AH-suiker en tomatenpuree doorheen. Ik bak mijn laatste twee eieren en roer ze door de saus. Ik hoopte op een soort zoete spaghettisaus maar de smaak was niet lekker.’

Boodschappenlijstje:

Oatmeal
AH basic Cola
melk
AH draagtasje
potje HAK wortels en bonen
Appelsientje groente-tomaatsap
3 x chicken noodles
10 scharreleieren
Smeerkaas
Breadsticks
Een blikje cola uit de automaat
Pak met vier minipizza’s
Gesuikerde donuts
Turks brood
Kipkerrie salade
Vers sap
New York East Side shoarmapizza
Spaghetti
2 potjes tomatenprut
__________________________________ +
24,82 euro.Deelnemer 2: 'Ik vind het een sport om niet te kopen wat ik niet nodig heb'
Deelnemer 3: 'Een hele week droog brood ga ik niet volhouden'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Blanke man

In Science pleit sociaal psychologe Jojanneke van der Toorn samen met Amerikaanse …

Studentenleven

Ja, wij willen

Nederlandse mannen trouwen gemiddeld op hun 37e, vrouwen op hun 34e. Studenten die al op …

English page

Iranian Aryans

Research done by a Leiden PhD student from Saudi Arabia reveals that Iranian …