Deelnemer 3: Maureen Laarhuis (18, rechten)

Drie studenten gingen voor Mare de uitdaging aan: vijf dagen overleven van vijf euro per dag.

Hoe zou je je huidige eetpatroon omschrijven?
‘Ik eet graag eten uit andere culturen, maar het moet niet te ingewikkeld zijn. Ik eet geloof ik redelijk gezond, maar ik ben zeker geen health freak.’

Hoeveel geld geef je normaal gesproken in een week uit aan eten?
‘Iets meer dan vijftig euro. Ik geef veel geld uit aan broodjes en snacks, maar niet zoveel aan avondeten.’

Wat vormt de grootste bedreiging voor je budget?
‘De broodjes zalm van het KOG. Ik ben verknocht aan mijn broodje zalm, maar ze kosten 3,95 euro. Als ik de rest van de week zuinig doe, kan ik er vrijdag misschien een kopen. Ik moet sowieso een beetje sparen, want ik heb vrijdag een feestje. Het is ook ongezellig om niet mee te kunnen drinken.’

Dagboek

Dag 1: ‘Ik wil geld sparen voor mijn feestje op vrijdag en leef daarom de hele dag op droog brood en water. Ik heb tot half negen ’s avonds college en ga daarna zwemmen. Als ik terugkom van de training blijken er twee toetjes over te zijn van de gezamenlijke maandagavondmaaltijd. Het is cake met wodka, kwark, vruchtjes en witte chocolade. Ook de thee is er gratis. De eerste dag heb ik dus maar één euro uitgegeven.’

Dag 2: ‘Oké, het is me nu al duidelijk dat ik het geen hele week vol ga houden op droog brood. Ik ontbijt met drie Breakers, koop een zak appels en ’s middags een broodje kebab. Bij het Gorleaus probeer ik een konijn te vangen, maar ze zijn te snel. Een duif vangen moet wel lukken, maar die lijken me ongezond. Ze hebben altijd minder tenen dan ze horen te hebben. ’s Avonds eet ik kant-en-klare lasagne van de Aldi, die tot mijn verbazing maar 1,60 euro kost. Ik moet daar echt vaker gaan winkelen.’

Dag 3: ‘Als ik geld wil overhouden voor vrijdag moet ik op andere manieren aan eten zien te komen. Ik eet veel appels, maar ze zijn een beetje rot. Ik drink gratis koffie in de Hoogvliet en ga dan naar een gratis lunchlezing in het Huygens. Daar krijg ik een broodje filet americain, een broodje met salade, een krentenbol en een glaasje appelsap. Ik sneak er snel tussenuit voordat de lezing begint. Op de terugweg ga ik langs de markt. Bij de fruitkraam maak ik de verkoper wijs dat ik een onderzoek doe naar de verschillen tussen appels uit de supermarkt en appels van de markt. Ik krijg een gratis appel die niet rot is. Ik heb al best veel gegeten, maar op weg naar huis word ik gebeld door een vriend. Hij vraagt me mee naar de McDonald’s en trakteert op een Big Mac. ’s Avonds eet ik pasta met saus.

Dag 4: ‘Ik ga naar de Aldi en koop boterhamworst en koekjes met yoghurt. ’s Avonds warm ik pasta op.’

Dag 5: ‘Bij de Hema eet ik met vriendinnen een 1-euro-ontbijt. Later eet ik brood met boterhamworst. ‘s Avonds eet ik twee kaasbroodjes van de Jumbo en ik koop een pak stroopkoeken. Ik heb nog vier euro over voor het feest. Gelukkig geven mijn vriendinnen eerst een rondje. Ik krijg piña colada, tequila en een vlammend shotje. Mijn laatste vier euro geef ik uit aan bier. Om 12.00 uur ’s avonds is het mijn beurt om een rondje te halen en ben ik meteen tien euro armer. Maar dan is de battle al voorbij.’

Boodschappen:

- een brood
- drie breakers
- broodje kebab
- kant-en-klare lasagne
- appels
- pasta penne
- pastasaus
- boterhamworst
- koekjes met yoghurt
- Hema-ontbijt
- 2 kaasbroodjes
- een pak stroopkoeken
- bier
__________________________________ +

25,00

Deelnemer 1: 'Als ik behoefte heb aan groente, pak ik een potje babyvoeding'
Deelnemer 2: 'Ik vind het een sport om niet te kopen wat ik niet nodig heb'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Blanke man

In Science pleit sociaal psychologe Jojanneke van der Toorn samen met Amerikaanse …

Studentenleven

Ja, wij willen

Nederlandse mannen trouwen gemiddeld op hun 37e, vrouwen op hun 34e. Studenten die al op …

English page

Iranian Aryans

Research done by a Leiden PhD student from Saudi Arabia reveals that Iranian …