Deelnemer 2: Jasmin Blackshaw (23, wiskunde)

Marc de Haan

Drie studenten gingen voor Mare de uitdaging aan: vijf dagen overleven van vijf euro per dag.

Hoe zou je je huidige eetpatroon omschrijven?
‘Ik eet bijna altijd veganistisch en behoorlijk gezond. Snoepen doe ik met een mandarijn. Bij de term “veganist” denk je snel aan iele mensen, maar dat ben ik niet. Ik sport veel en ik eet veel. Pindakaas, bonen en fruit zijn favoriet.’

Hoeveel geld geef je normaal gesproken in een week uit aan eten?
‘Ik heb een systeem met gekleurde potjes: een potje voor eten, sport, vrije tijd en kleding. In het potje dat bestemd is voor eten deed ik vroeger altijd honderd euro, daar at ik een maand van en dan nog wist ik daar soms 25 euro op te besparen. Ik zeg vroeger, omdat het tijdens de vorige zomervakantie een beetje uit de hand gelopen is. Ik ging veel uit en pinde dan wel eens dertig euro op een avond. Eerder at ik daar een hele week van. Ik hoop dat deze challenge me weer op het goede spoor zet. Ik vind het een sport om niet te kopen wat ik niet nodig heb.’

Wat vormt de grootste bedreiging voor je budget?
‘De Lidl wordt verbouwd, daarom moet ik een paar keer naar de Albert Heijn. En donderdag komt er iemand eten, maar daar maak ik me eigenlijk geen zorgen over. Ik ga iets minder uitbundig uit, maar zuinig doen hoeft je sociale leven niet in de weg te staan.’

Dagboek

Dag 1: ‘Ik heb vandaag al bijna 12 euro uitgegeven, maar dat hoort bij het plan. Bij de Lidl koop ik brood, twee pakken multivitamine-sap, limonade, pindakaas en bananen. ’s Avonds ga ik nog een keer naar de winkel voor pasta, champignons, appelmoes, bonen en paprika’s.’

Dag 2: ‘Ik ontbijt en lunch met brood met pindakaas, een banaan en limonade. De groenten die ik gisteren met pasta at, wok ik vanavond met aardappelschijfjes. Ik koop uien, diepvriesaardappeltjes en soep.’

Dag 3: ‘Ook vandaag ontbijt en lunch ik weer met brood met pindakaas, limonade en banaan. Ik ben de hele dag op de faculteit en kom pas om twaalf uur ‘s avonds uit de sportschool. Ik maak nog wat pasta klaar met het restant uit het gigablik bruine bonen. De manier waarop ik deze week eet, is niet alleen tactiek, maar ook gewoonte. Ik eet vaak dezelfde groenten, met afwisselend pasta, rijst, wraps of aardappels.’

Dag 4: ‘De dag begint wederom met brood en pindakaas. Overdag hebben we een huisactiviteit waar ik nog een taartje en wat plakjes cake te eten krijg. Rond half vijf neem ik meer brood met pindakaas. ’s Avonds ga ik naar de Lidl voor een kilo mandarijnen, champignons, minikrieltjes, sojamelk, kidneybonen, doperwten, wraps en een brood.’

Dag 5: ‘Ik breid mijn standaard ontbijt uit met een mandarijn en sojamelk. Overdag eet ik weer brood met pindakaas en ik drink limonade of water. ’s Avonds ga ik naar Amsterdam, en voor ik weg moet heb ik geen tijd om eten te maken. Ik kom pas rond half twee ’s nachts thuis, dus ik eet nog vier sneden brood met pindakaas en drink er multivitamine-sap bij. Aan het eind van de week heb ik nog veel eten over: een heleboel mandarijnen, uien, een paprika, een kwart brood, een derde flesje aanmaak-limonade, 300 gram pasta, 200 gram diepvriesaardappeltjes en een half pak multivitamine-sap. Volgende week wordt dus nog goedkoper.’

Boodschappen:

- 2 broden
- 2 pakken multivitamine-sap
- limonade
- een pot pindakaas
- bananen
- pasta
- een bakje champignons
- appelmoes
- bruine bonen
- 2 blikken kidneybonen
- paprika’s
- pastasaus
- uien
- diepvriesaardappelschijfjes
- soep
- een kilo mandarijnen
- een halve kilo gekruide minikrieltjes
- een liter sojamelk
- pot doperwten
- 6 wraps

__________________________________ +
22,28 euro.

Deelnemer 1: 'Als ik behoefte krijg aan groente, dan koop ik een potje babyvoeding'
Deelnemer 2: 'Elke dag droog brood ga ik niet volhouden'

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Blanke man

In Science pleit sociaal psychologe Jojanneke van der Toorn samen met Amerikaanse …

Studentenleven

Ja, wij willen

Nederlandse mannen trouwen gemiddeld op hun 37e, vrouwen op hun 34e. Studenten die al op …

English page

Iranian Aryans

Research done by a Leiden PhD student from Saudi Arabia reveals that Iranian …