Naaldjes in plas

12 Februari 2014

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde staat een casusbeschrijving door de Leidse anesthesist in opleiding Martijn Boon. Een 24-jarige vrouw kwam binnen op de intensive care met een verminderd bewustzijn. De artsen behandelden haar onder meer met een antiviraal middel, aciclovir.
Twee dagen later kreeg de patiënte ineens problemen met plassen. In de urine waren naaldvormige kristalletjes te vinden van ongeveer een kwart tot een halve millimeter lang. Kristallen van aciclovir, vermoedelijk. Bij een overdosis of een erg gedehydreerde patiënt kan dat middel nierschade veroorzaken, en neerslaan in de urine. De artsen staakten snel de behandeling met dat middel, en twee weken later was de nierfunctie van de patiënte weer hersteld.

Deel dit bericht:

Nieuws