Kamervragen: 'We eten samen wodkapasta'

Sebastiaan van Venetiën (18, kunstgeschiedenis)

Marc de Haan

Huis: Huize de Groene OS
Kamer: 15m2
Kost: 320 euro per maand
Bewoners: 20

Waarom ben je zo blij met deze kamer?
‘Ik kijk uit op de Leidse Schouwburg en de Marekerk. Vooral ’s nachts – met alle lichtjes – is het prachtig. Dit is mijn tweede kamer in het huis. Ik ben er qua ruimte iets op achteruit gegaan, maar als deze kamer 6 m2 was geweest had ik hem nog genomen. Het huis heeft ook een rijke historie. Vroeger was het een limonadefabriek en Juliana heeft er nog les gehad. De gang, trappen en plafonds bevatten nog veel oude elementen.’

Zijn er ook nadelen?
‘Sinds Oude Singel 58 een kat heeft genomen, zijn alle muizen naar ons verhuisd. Onze huismuis heet Barry, ook al zien we waarschijnlijk steeds een andere. Omdat ik aan de straatkant woon, is het ook best luidruchtig. Laatst was er een inval bij NSL door een zustervereniging. Ik dacht dat Ajax en Feyenoord op de vuist gingen, zo veel lawaai was er. Een dag later lag de straat vol meel en eieren.’

Verzamel je kunst?
‘Ik studeer kunstgeschiedenis en wil graag wat mooie schilderijen verzamelen. Maar de muren zijn nu nog te wit. Bij mijn ouders hangt ook op elke drie centimeter een schilderij. Ik vind het leuk om iets speciaals uit te zoeken, in plaats van een poster te kopen waarvan er drie miljoen bij de Xenos liggen. De schilderijen – en vooral ook de lijsten – zijn duur, maar mijn bed kostte bijvoorbeeld maar twintig euro.’

Waarom heb je zoveel camera’s?
‘Ik houd van fotograferen en volg sinds kort ook wat vakken aan de kunstacademie. Ik kocht ooit een verzameling van driehonderd camera’s van een oude man. Ik wilde er eigenlijk maar een paar hebben, maar daar vroeg hij bijna net zoveel voor als voor de hele verzameling. Toen heb ik ze allemaal maar genomen. Driehonderd camera’s is een stuk meer dan je denkt. Er komen natuurlijk ook driehonderd hoesjes bij, en een honderdtal flitsers.
‘Ik heb ze nog steeds niet allemaal verkocht. Mijn mooiste camera’s – een Leica uit 1964 en een Pentax uit de jaren ’70 – komen niet uit deze verzameling. Naast die twee camera’s zijn mijn bureau en mijn Eames-stijl stoelen de mooiste objecten op mijn kamer.’

Wat is er typerend voor jullie huis?
‘We zijn een actief huis dat alleen maar actiever wordt. Natuurlijk worden er geintjes uitgehaald. We bouwen huisgenoten in met bierkratjes of verhuisdozen. Onze mooiste trofee is een banner van acht meter die we uit een café hebben gejat. Hij hing langs de trap, maar dat mocht niet van de SLS vanwege de brandveiligheid. We hebben een eigen huiswodka en eten regelmatig wodkapasta. Op twee oktober is er elk jaar huisontgroening. De eerstejaars drinken zich drie trappen op en we eindigen allemaal in de gracht. De Tour de Chambre is ook altijd erg leuk. Op elke kamer nemen we een drankje, en we hebben twintig kamers.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Blanke man

In Science pleit sociaal psychologe Jojanneke van der Toorn samen met Amerikaanse …

Studentenleven

Ja, wij willen

Nederlandse mannen trouwen gemiddeld op hun 37e, vrouwen op hun 34e. Studenten die al op …

English page

Iranian Aryans

Research done by a Leiden PhD student from Saudi Arabia reveals that Iranian …