Nieuws
Raad niet akkoord met collegegeldtermijnen
De universiteitsraad geeft nog geen positief advies over het voorstel van het college van bestuur om het aantal termijnen om collegegeld te betalen terug te brengen van tien naar vijf.
donderdag 6 februari 2014

Dat bleek maandag tijdens de raadsvergadering. De raad wil eerst horen of er nog alternatieven zijn en wil ook meer informatie over hoe maandelijkse incasso in andere sectoren geregeld wordt.

De reden voor de door het college voorgestelde vermindering van termijnen ligt bij de overgang op het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA, waardoor bijvoorbeeld ook alle bankrekeningnummers veranderd zijn in een IBAN. Een andere verandering is dat de storneringstermijn wordt opgerekt van dertig naar 56 dagen. Dat betekent dat betalingen nog gedurende 56 dagen teruggedraaid kunnen worden.

Momenteel wordt in zo’n geval het collegegeld bij het incasseren van de volgende termijn alsnog betaald. Bij een storneringstermijn van dertig dagen kan telkens alleen het laatst geïnde bedrag teruggedraaid of geweigerd worden. Bij een situatie van 56 dagen en tien termijnen, kan zowel het laatste als het voorlaatste bedrag gestorneerd worden. Omdat banken pas na twee weken melding maken van een niet geslaagde of teruggedraaide betaling en nieuwe incasso-opdrachten bovendien minimaal zes dagen voor de incassodatum moeten worden klaargezet, blijft er weinig tijd over voor zowel studenten als de universiteit om de betaling recht te zetten.

En te laat betalen is een groot probleem. Het gaat 800 keer per maand mis, blijkt uit cijfers van de universiteit. Met tien termijnen ontstaan er door SEPA grote problemen. Incasso wordt gestapeld en dat brengt hoge kosten voor de te laat betalende studenten met zich mee. ‘Een ander probleem is dat als er een betaling mist een student structureel blijft achterlopen’, aldus Janna Vermolen van studentenpartij SGL. ‘Omdat de incasso van de volgende maand nog niet geïnd kan worden in een tien termijnensysteem.’

Mara Lammerdin van studentenpartij BeP heeft bezwaren tegen de nieuwe regeling. ‘Als je om de maand moet gaan betalen dan kunnen die 800 gevallen misschien wel oplopen naar 1600. Wat hebben we dan opgelost? Ik denk dat het vaker mis zal gaan dan nu.’

De raad wil weten hoe de incasso geregeld is in andere sectoren. Huren worden bijvoorbeeld ook maandelijks geïnd. En de raad ziet dat niet veranderen. Wellicht lossen verhuurders dit probleem op een andere manier op. De raad wil dat het college dat uitzoekt.

‘Ik ben er niet blij mee dat er niet is nagedacht over wat de gevolgen van deze regeling zijn voor studenten’, vond Joost Augusteijn van personeelspartij Abvakabo/FNV. ‘Er is niet aan hen gevraagd of het verstandig is om tweemaandelijks te innen.’

Volgens Vermolen mag je echter van studenten verwachten dat zij verstandig zijn en inspelen op de verandering. ‘Een keer per maand is prettiger maar dat gaat in dit systeem gewoon niet.’ De verandering moet echter wel heel goed gecommuniceerd worden naar studenten, aldus de SGL.

Lammerdin: ‘Wij zijn hier echt niet voor. Met deze regeling komen er alleen maar meer problemen.’

Mahamed Xasan van de studentenpartij LVS: ‘We moeten eerst eens kijken hoe andere instellingen het doen. De Haagse Hogeschool heeft volgens mij negen termijnen. Hoe pakken zij het nu aan? Het is allemaal nog te onduidelijk.’