Nieuws
Nieuwe online colleges
Het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden, dat zich onder meer bezig houdt met onderwijsvernieuwing, experimenteert verder met online onderwijs. Er komen meer moocs, een zogeheten spoc, en officiëlere deelnemerscertificaten.
vrijdag 24 januari 2014

De mooc (Massive Open Online Course) over contraterrorisme van Prof. Edwin Bakker, die vorig jaar 26.000 digitale studenten trok, ging deze maand opnieuw van start. Dinsdag was er een meet-up, waarbij belangstellenden Bakker en hun medestudenten in levende lijve konden ontmoeten.

Nieuw is de mogelijkheid een Signature track te volgen: voor $ 49,- kunnen deelnemers bij het mooc-platform Coursera een verified certificate behalen, dat benadrukt dat zij zonder valsspelen de online cursus hebben afgerond. Coursera controleert dat met webcams en analyse van het typegedrag. Van de 14.000 studenten die zich hebben aangemeld, willen er 500 zo’n papiertje. Van die laatste groep krijgen 69 deelnemers deze kans betaald uit een speciaal potje van Coursera voor armlastige studenten. ‘Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die in Syrië in een vluchtelingenkamp zitten’, aldus online onderwijsexpert Marja Verstelle van het Centre for Innovation.

Er zitten nog zes andere moocs in de pijplijn: in 2014 kunnen studenten van over de hele wereld aanschuiven bij lessen Linguistiek, Area studies, Kinderrecht, Global Metals Challenge en Wetenschap en integriteit. Samen met de Universiteit van Genève werkt Leiden aan een gespecialiseerde set van moocs: een drietrapsraket van op elkaar aansluitende vakken, afgerond met een essay. De set heet Challenges in Global Affairs; Leiden wordt vertegenwoordigd door politicologe Madeleine Hosli en de historici Andre Gerrits en Richard Griffiths.

‘Het is de eerste Europese set van moocs van dit type’, vertelt directeur Gideon Shimshon van het Centre for Innovation. ‘Dit gaat in de richting van een wat zwaarder vak. Als we kunnen verifiëren dat jij, en jij alleen, het hebt gehaald, kun je gaan kijken hoeveel studiepunten het waard is.’ Het borgen van die diplomering zit nog wel in de testfase, benadrukt Shimshon.

Behalve de moocs staat er ook een zogeheten ‘spoc’ op het programma; een Small Private Online Course. Islamoloog Maurits Berger geeft vanaf begin februari een vak Sharia in the West; met 25 reguliere Leidse studenten en 25 online deelnemers die geen ECTS maar wel een certificaat kunnen behalen. Die moeten wel uit het Westen komen, want ze moeten zelf onderzoek doen. BB