Nieuws
'Universiteit is geen museum'
Een jaar geleden werd besloten Hebreeuwse en Joodse Studies op te heffen. Faculteitsraadsleden maken zich zorgen of de expertise ook behouden blijft, zoals vooraf was gegarandeerd.
woensdag 18 december 2013

Dat zou namelijk gebeuren in de bachelors Oude Culturen van de Mediterrane Wereld (OCMW) en Midden Oosten Studies (MOS). Het bijbehorende voorstel werd woensdag in de faculteitsraad Geesteswetenschappen besproken.

Maar daarin wordt behoud van expertise op langere termijn niet gegarandeerd, zo vonden de raadsleden. ‘Het voelt toch hachelijk, moet ik zeggen’, zei voorzitter Jan Sleutels.

‘Een student die kiest voor een bachelor OCMW, met de track Hebreeuwse en Aramese Talen en Culturen en de minor MOS kan de facto de oude opleiding volgen. Die toezegging komen we hiermee na’, benadrukte decaan Wim van den Doel.

‘Dit is het best mogelijke plan’, aldus BeP-studentenraadslid Marc Newsome. ‘Maar is het wel toekomstbestendig? Wat gebeurt er met de expertise als hier geen studenten op afkomen?’ Van den Doel: ‘Op korte termijn is het gegarandeerd. Maar zoals ik wel eens heb gezegd: de universiteit is geen museum. Op de lange termijn is aan ons allen de opdracht om er een succes van te maken.’

Een van de knelpunten is een voetnoot bij een aantal vakken in de keuzeruimte van het tweede jaar: ‘Op dit moment is de bijdrage van LIRS aan dit programma nog onzeker.’

Voor LIRS, het Leiden Institute for Religious Studies, oftewel Godsdienstwetenschappen, staat namelijk een grote reorganisatie gepland. Eerder was al bekend dat daarbij zeven van de zestien voltijdsbanen verdwijnen, waaronder vier van de acht leerstoelen.

In het vertrouwelijke gedeelte van de vergadering bracht de raad advies uit over dat personeelsplan. Newsome wilde na afloop niet vertellen of dat advies positief of negatief was geweest. MVW