Nieuws
Implantaat
woensdag 18 december 2013

Slechthorende mensen kunnen een gehoorapparaat nemen, maar er bestaat ook een cyborg-oor. Zo’n cochleair implantaat wordt rechtstreeks in het binnenoor gezet, en stimuleert daar de gehoorzenuw. Promovenda Stephanie Theunissen vergeleek kinderen die zo’n implantaat kregen met kinderen die een gewoon gehoorapparaat hadden. Normaal gesproken hebben dove en slechthorende kinderen het gemiddeld moeilijker dan hun horende leeftijdsgenootjes. Ze zijn sociaal minder handig en hebben – deels daardoor – vaker psychische problemen.

Je zou eigenlijk verwachten dat hoe erger de gehoorschade is, hoe groter de problemen zijn. Dat bleek echter niet uit de data van Theunissen. Ze vond wel een groot verschil tussen gehoorapparaatkinderen en de implantaatkinderen. Die laatste groep doet het stukken beter. Het is niet helemaal duidelijk of dat komt omdat een implantaat beter werkt, of omdat kinderen die zo’n duur implantaat krijgen, ook betere begeleiding krijgen van een logopedist en een audioloog.

De promovenda pleit er dan ook voor om ook kinderen met een gehoorapparaat zulke hulp te geven. Theunissen promoveerde vorige dinsdag op haar bevindingen.