Nieuws
Familiegraf
woensdag 18 december 2013

Bij een opgraving van een oud kerkhof in het Noord-Hollandse Middenbeemster vonden archeologen de resten van een negentiende-eeuwse vrouw die ongeveer één meter dertig lang moet zijn geweest. De Leidse botonderzoekers Andrea Waters-Rist en Menno Hoogland beschrijven in het International Journal of Paleopathology de vondsten en de conclusies die eruit kunnen worden getrokken.

Er zijn meerdere soorten dwerggroei. De twee bekendste zijn achondroplasie – wat Game of Thrones-acteur Peter Dinklage heeft – en de verwante, mildere hypochondroplasie. Daarnaast kunnen mensen kleiner blijven door bijvoorbeeld gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Het verschil is op grond van alleen botten niet altijd even makkelijk te bepalen. Juist het feit dat de vrouw begraven was met haar kinderen, gaf hulp. Ook bij de resten van haar 21-jarige zoon en dochtertje van tien waren sporen van dwerggroei te zien.

Als ze elk van die skeletten los van elkaar hadden gevonden, waren de archeologen waarschijnlijk tot andere conclusies gekomen, maar het familieverband hielp met het postuum stellen van de diagnose. Zo was de zoon met zijn 1.58 meter wel klein, maar eigenlijk te groot voor achondroplasie, en dat maakt het dan weer onwaarschijnlijk dat zijn moeder het wel had. Op grond van dat soort hints komen de archeologen tot de conclusie dat het waarschijnlijk hypochondroplasie moet zijn geweest.