Nieuws
Rechter: studentenflat mag gebouwd worden
Buurtbewoners van de Langebrug die in een rechtszaak de bouw van nieuwe studentenwoningen wilden verhinderen, hebben van de rechter ongelijk gekregen.
donderdag 12 december 2013

Het oorspronkelijke plan was om aan de Langebrug een flat te bouwen voor 250 studenten, onderverdeeld in wooneenheden van drie of vier personen.

De gemeente verleende daarvoor al in juli een vergunning aan DUWO/SLS Wonen. Nadat omwonenden hadden aangegeven dat ze het daar niet mee eens waren, kwam de gemeente met een verklaring van geen bezwaar, wat inhield dat de vergunning er toch was.

Een aantal bewoners van de Pieterswijk was het er nog steeds niet mee eens en stapten naar de rechter. Hun bezwaren: de hoogte van de nieuwbouw (ruim vijftien meter) en de doelgroep (alleen studenten in plaats van een gemengde populatie).

Wethouder Pieter van Woensel van ruimtelijke ordening, binnenstad en publiekszaken is blij met de uitspraak. Ook DUWO/SLS Wonen is tevreden dat de bouwplannen nu door kunnen gaan. ‘Ook gegeven het huidige aantal kamers voor studenten in Leiden is dat geen slechte zaak’, laat Jan Benschop van DUWO weten. ‘We gaan nu beginnen met de voorbereidingen. De bouw zal ergens in de komende zes maanden starten.’

De bewoners zouden nog in beroep kunnen gaan bij de Raad van State. ‘De uitspraak is natuurlijk jammer, maar we hebben alles uit de kast getrokken’, vertelt buurtbewoonster Nicolette Hol.

‘We komen sowieso nog met de buurt samen om de hele procedure feestelijk af te sluiten. Dan zullen we wel bespreken of we nog in beroep gaan.’ MvW